Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Faktasider

Fakta om gnagerer

Velg tema:

Sykdommer

Det er ingen standardvaksiner til rotter, mus, hamster eller marsvin. Dette er sannsynligvis fordi de lever i en skjermet burmiljø innendørs, og fordi de normalt er få individer sammen.
Gnagere kan få pelsproblemer; kløe, småsår og håravfall. Da er det lurt å bestille time hos veterinær, for dessverre kan det være snakk om pelsparasitter (midd, lopper eller lus), eller kanskje lav toleranse for en spesiell fórtype.

Selvfølgelig kan burdyra våre få luftveisinfeksjoner og problemer med fordøyelsen. Igjen er det viktig med en veterinærundersøkelse, slik at en korrekt diagnose blir stilt. Ofte vil man få utskrevet resept på et antibiotikum og beskjed om spesiell fóring inntil symptomene har bedret seg. Både klør og tenner kan vokse feil hos en gnager. Da må man selv justere ned klørne til riktig lengde med en klotang, mens filing av tenner bør foretaes av veterinær. Husk – riktig miljø og fóring gjør at tenner og klør får riktig trim og slitasje.

Selv om det er litt uvanlig, så kan også gnagere skade hverandre med tenner og klør, og da kan det bli nødvendig å yte førstehjelp, stanse en blødning og sjekke sår eller rifter.
Jeg nevner også at gnagere har en økt tendens til å få forskjellige kreftfórmer. Det foregår forskning på området, og man prøver å finne ut hva som forårsaker dette. Hvis en gnager får en snål kul eller byll på kroppen, så anbefaler jeg en veterinærsjekk snarest.

Det har liten hensikt her å ramse opp alle sykdommene en liten gnager kan få. Her vil jeg anbefale alle dyreeiere å kjøpe en grunnbok om nettopp det kjæledyret de har kjøpt. Den vil gi dere svar på mange av de spørsmålene dere har OG gjøre dere til bedre dyreeiere!!!

I dyreboka lærer dere hva som er normal oppførsel og et normalt utseendet hos gnageren. I tillegg oppfordrer jeg alle som har små kjæledyr til å bli godt kjent med den nye lille kompisen i huset, slik at man lett kan kikke over labber, klør, øyne, tenner, ører og pels uten den altfor store slåsskampen. Dette er endel av det ukentlige og daglige stellet. Se etter unormale ting som skitt, sår, skorper, flass eller andre uhumskheter!

Lykke til som burdyreier! Det er endel ansvar og enormt mye kos og glede.

Klikk her for å komme tilbake til faktasiden.

Vi tar gjerne i mot kommentarer til disse faktasidene. Er det noe dere savner, er det uklarheter eller unøyaktigheter? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter