Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Faktasider

Fakta om gnagerer

Velg tema:

Historie

Flere av de mest populære gnagerne begynte sitt forhold til mennesker som byttedyr under jakt. I Latin-Amerika (spesielt Ecuador) er det fremdeles vanlig å spise marsvin til fest... Noen hamstere fristet en utsatt tilværelse i små steingrotter i nærheten av middelhavet, men hva som er det korrekte opprinnelseslandet – er Dyrenetts forfatter noe usikker på. Smågnagere – altså mus og rotter – finnes som kjent i forskjellige varianter nær sagt overalt.

I forbindelse med legevitenskapens utvikling mot slutten av 1800-tallet ble det vanlig å holde forskjellige laboratoriedyr, både i forbindelse med adferdsstudier og medisinsk forskning. Her forekom både rotter, mus, marsvin og hamster. De ble alle kjent som harmoniske, vennligsinnede og lettstelte små dyr, mens rottene etter hvert fikk stempel som det burdyret med størst evne til å lære nye triks.

Hva som fikk gnagernes popularitet som små kjæledyr i bur til å eksplodere, er det få som vet, men i løpet av 1900-tallet dannet det seg interesseklubber som drev oppdrett, utstilling og informasjonsarbeid. Stadig flere familier fikk øynene opp for hvor ideelle disse dyra var som burdyr i leiligheter i byen, og mange barn fikk sitt første møte med stell og hold av dyr – gjennom å være stolt eier av en hetterotte eller gullhamster.

Hva som er historien bak kaninenes liv i fangenskap er noe usikkert. Her håper Dyrenett at spesialklubben vil ta kontakt med oss for å gi oss spesifikk informasjon, men vi antar at jegere fanget harer i snarer og muligens tok med seg et kull hareunger hjem til familien. Det lever ville harearter i mange land. Artene varierer ofte i utseende med hjem-terrenget.

Kaniner er den domestiserte formen for hare – det vil si at villharen en gang for mange hundre år siden ble temmet slik at den ble et husdyr. Kaniner ble holdt i bur og fóret slik at man fikk godt kjøtt og fin pels. De som kjenner krigshistorien vet at kaninhold på denne måten var svært vanlig, spesielt under annen verdenskrig, også her i Norge.

I dag har hold av kaniner og dvergkaniner tatt en litt annen vinkling. Nå holdes de fleste kaniner kun som kjæledyr. Forskjellige kaninraser er importert fra andre land slik at utvalget er ganske bredt, både med hensyn til ørefasong, størrelse og pelstegninger. I mange land, og til og med i Norge har det blitt dannet mange foreninger som driver med oppdrett, informasjon og utstillinger. Noen klubber driver også med hoppekonkurranser for kanin!

Klikk her for å komme tilbake til faktasiden.

Vi tar gjerne i mot kommentarer til disse faktasidene. Er det noe dere savner, er det uklarheter eller unøyaktigheter? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter