Hest Faktasider
Fakta om hester
|
Velg tema: |
Trening
Hester er fra naturens siden konstruert for å gå i mange timer hver dag og om nødvendig løpe lange strekninger i trav og galopp. Ettersom en hest i fangenskap tilbringer mange timer i stallen, så er det ekstra viktig at vi tilbyr den muligheter til lek i luftegården og allsidig trening.
Det er flere former for hestesport; Galopp, travkjøring og sportsridning (dressur, feltritt og sprangridning). Noen hesteraser er bedre egnet for enkelte av disse sportsgrenene enn andre. Dette skyldes avl og utvelgelse gjennom mange hundre år.
Når en hest skal trenes, skjer dette på en systematisk og forsiktig måte. Man må ha lang erfaring for å venne en unghest til grime, hodelag, seletøy og vogn eller sadel. Ellers kan den bli skremt og skadet for resten av livet. Så fortsetter man forsiktig treningen, etter hvert som hesten aksepterer utstyr og kommandoer, og når hesten blir gammel og sterk nok – kan man ri den eller la den trekke vogn med kusk. Ofte starter opplæringen av en hest når den er et lite føll. Da skal den temmes og vennes til mennesker, så fortsetter man rolig og tålmodig helt til hesten er fullvoksen (3-5 år).
Hvis en hest skal ha et godt liv, bør den trenes allsidig hele resten av livet. En travhest kan for eksempel ris på tur i skogen med rytter på ryggen, samtidig som den går i løp på travbanen. En dressurhest kan forbedre seg og bli stadig flinkere, faktisk helt til den blir 20 år, og dette er ganske imponerende!
For å bli god på trening av hest må man lese mange bøker om hest og ridning. Det beste er om man lærer av svært erfarne folk, for eksempel en rideskolelærer som har spesielt rolig hester til disposisjon. En god rytter har ridd i mange år.
Jeg vil understreke at det er svært farlig å tro man har styring på en stor hest, hvis man er en uerfaren rytter. En hest veier ofte mer enn 400 kg og er bein, muskler og masse egen vilje og temperament. Det har skjedd mange alvorlige ulykker med hest og rytter, ikke minst på trafikkert vei – så dette er en sport man bør lære fra bunnen av og i kontrollerte former.
Klikk her for å komme tilbake til faktasiden.
Vi tar gjerne i mot kommentarer til disse faktasidene. Er det noe dere
savner, er det uklarheter eller unøyaktigheter? Send oss en
e-post!
|