Fugl Faktasider
Fakta om tropefugler
|
Velg tema: |
Avl
Et bur er ikke det naturlige tilholdsstedet for noen tropefugler, verken for den bittelille finken, undulaten eller for en kjempediger arapapegøye. Hvis burfugler skal formere seg og samtidig ha et godt liv, så må man sette seg ned å bli bedre kjent med redebehovene til den enkelte fuglearten, kurtiseadferden og de spesielle kravene til fóring. Da må man lese bøker om den fuglen man har, eller kontakte eksperter på området for å bli helt sikker.
Hvorfor er dette viktig – vil kanskje mange tenke? Jo, hvis man setter sammen et fuglepar som ikke fungerer, så kan fort hunnfuglen ta livet av hannfuglen hvis han er klossete i måten han omgåes damen på. Hvis en hunnfugl legger egg i en redekasse som er uegnet, kan eggene forbli uklekket eller ungene kan utvikle misdannelser. Derfor er det viktig å lære seg så mye som mulig om oppdrett før man setter i gang, ellers kan et dårlig forsøk få svært tragiske følger for de dyra man er glad i.
Det er vrient å gi generelle råd om fugleoppdrett, men samtidig vil jeg understreke at det er en stor glede å se en nyklekket undulatunge få sitt første måltid av moren eller se en flyvedyktig finke-tass hoppe ut av redekurven for første gang. Da blir man stolt, minst like stolt som mamma og pappa-pip-pip! Fargeoppdrett og -genetikk er også et uhyre spennende felt, men samtidig skal man alltid søke å få frem så sunne og sterke fugleindivider som mulig.
Jeg anbefaler nye eiere av tropefugler å bli medlem av en lokal tropefuglklubb, og hvis du er usikker – kontakt Avifauna, foreningen for bedre fuglehold. De har postadresse i Oslo, men kontakter i hele Norge. (Se i registeret her på Dyrenett for telefonnummer og adresse.)
Klikk her for å komme tilbake til faktasiden.
Vi tar gjerne i mot kommentarer til disse faktasidene. Er det noe dere
savner, er det uklarheter eller unøyaktigheter? Send oss en
e-post!
|