Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Fugl Faktasider

Fakta om tropefugler

Velg tema:

Historie

Det vi først og fremst tenker på når det gjelder burfugler i dag er gjerne kanarifugl, undulater, små finker og store og praktfulle papegøyer som ara, grå jaco og amazoner. Historikken til disse tropefuglene er noe forskjellige, ettersom mange av dem kommer fra forskjellige geografiske områder, men jeg skal nevne noe av bakgrunnen. For spesielt interesserte anbefaler jeg spesiallitteratur om den enkelte fuglearten!

De ville undulatene lever den dag i dag i store flokker på Australias vide gressmarker. De regnes nesten for skadedyr av de lokale bøndene ettersom de gjerne spiser opp kornet! Undulaten kom til Europa via kolonimakten England og ble veldig fort den mest populære burfuglen i verdensdelen vår. I Norge kalles den vår innendørs nasjonalfugl. Noen tropefuglarter har også - historisk - vært innom medisinske forsøksdyr-laboratorier.

Kanarifuglene har sin opprinnelse fra Asia. Der fikk de stor popularitet blant den rike delen av befolkningen hvor de ble holdt som fargerike flokker i store bur. Det er også velkjent at en ensom hannfugl i et lite bur ofte har en spesielt vakker sang, ettersom den savner en make.

Noen papegøyer kommer fra det afrikanske kontinentet, andre fra Sør-Amerika. Dette er viktig faktorer å tenke på når det gjelder fóring, miljøkrav og temming. Innfødte indianerstammer ved Amazonaselva lærte seg raskt å finne ut hvor ville papegøyer har drikkeplass og hvor de beiter på kalkstein. Her jaktet de på dem - til mat og som trofeer - ikke minst på grunn av den vakre fjærdrakten. Ofte hadde høvdingene kapper av papegøye- fjær, og selv om dette er en gammel kultur, så er det litt trist å tenke på alle dyra som måtte bøte med livet for å bli pynt. Mange lokale stammer oppdaget også hvor papegøyene hadde reir, høyt oppe i trærne. De klatret opp og plyndret redene for egg og unger. Eggene ble mat og ungene ble holdt som tamfugler. Ofte ble de stelt minst like bra som indianernes egne barn, men de kunne dessverre ende opp som hodepryd når de ble fullvoksne og vakre nok.

Spanjolene koloniserte mange land i Latin-Amerika og europeerne invaderte mange land i Afrika. På denne måten ble papegøyene gjenoppdaget av Europa og brakt hit. Ofte fikk papegøyene et trist liv på utstilling høyt oppe på en pinne i et rikmannshjem, men heldigvis fattet mange interesse for disse fuglenes opprinnelse og naturlige levesett. Det ble dannet interesseorganisasjoner for de forskjellige tropefuglene, og mange dyreeiere lærte seg mer om hva som er riktig hold og stell av en fugl.

Mange fugleeiere oppdaget at fuglene ble både vakrere og sprekere, når de trivdes i burene sine, og for første gang greide store papegøyer å ruge frem egg i fangenskap. Dette må sees på som en god ting - spesielt historisk sett - for da kunne den barbariske transporten av masse tropefugler i trange bur helt fra Afrika og Latin-Amerika få en slutt. I dag har mange europeiske land, deriblant Norge, strenge forbud mot import av utrydningstruede fuglearter. Disse står oppført på SITES-listen.

Noen tropefugloppdrettere er også med på prosjekter hvor man forsøker å tilbakeføre fuglearter i de områdene hvor de ville papegøye-stammene er fullstendig utplyndret. Dette er et flott arbeid som også engasjerer lokalbefolkning til å bli flinkere til å verne sitt lokalmiljø, både gjennom kursvirksomhet og praktisk opplæring.

Klikk her for å komme tilbake til faktasiden.

Vi tar gjerne i mot kommentarer til disse faktasidene. Er det noe dere savner, er det uklarheter eller unøyaktigheter? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter