Fisk Faktasider
Fakta om akvariefisker
|
Velg tema: |
Miljø
Stell og pleie av kjæledyret akvariefisk er ikke mulig i samme grad som med et pattedyr, men allikevel er det rike muligheter til å gi fisken mye omsorg og et stimulerende og mest mulig naturlig akvariemiljø. Man kan holde ferskvannsfisker og vannskilpadder i ferskvanns-akvarium, og små saltvannsfisker, koraller og anemoner i marine miljøer – mulighetene er mange.
Det viktigste med et akvarium er god plass og god kvalitet på vannet slik at både fisk og planter trives og har det bra. Det kreves noe teknisk utstyr, slik som en solid pumpe dimensjonert for det akvariet man har valgt å kjøpe, en fangsthov og en skrape for å fjerne alger. Deretter må man ha spesialsand i bunnen av akvariet for å skape et riktig mikrobiologisk miljø og man må plante spesielle akvarieplanter for å gjøre miljøet likt det man finner ute i naturen slik at fotosyntesen kan foregå og fiskene får noe å beite på/gjemme seg i.
Vannet henter man fra springen, men det bør temperes og tilsettes stoffer som binder tungmetaller og andre skadelige ioner. Vannet må holdes rent. Dette sørger pumpen og det spesielle mikromiljøet i akvariet for, men man må regelmessig skifte vann og rense for alger.
Utvalget av fisk er uendelig stort, så her er det bare å besøke din lokale zoobutikk, stille spørsmål, kikke på fisk og akvarium – lese en god bok om akvariumshobbyen og velge ut utstyr, og så tilslutt – fargerike, spennende og flotte fisker. Forskjellige fiskearter har spesielle krav til vannets pH (surhetsgrad), hardhet og temperatur. Dette er viktig for fiskens sjanse for å overleve, vokse og ha det fint i akvariet ditt. Noen gullfisker har blitt så gamle som 25 år, men som regel er det mutasjonsvarianter vi har i akvariet i dag og disse blir sannsynligvis ikke eldre enn 10-15 år under ideelle forhold.
Hovedformålet med akvariumshobbyen er å skape et riktig og naturlig miljø for de fiskene man har valgt ut, stelle godt med dem og samtid skape en magisk undervannsverden inne i stua som er både dekorativ og underholdende!
Klikk her for å komme tilbake til faktasiden.
Vi tar gjerne i mot kommentarer til disse faktasidene. Er det noe dere
savner, er det uklarheter eller unøyaktigheter? Send oss en
e-post!
|