Dyrenett.no
Dyrebutikker Katt Nettbutikker Katt Dyreklinikker Katt Produkter Katt Kattefôr Katteoppdrettere Kattepensjonat
Katt-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Villkatt? Deformert pote på grunn av p-piller?

Katten min har ein bakfot som er litt deformert, sannsynlegvis på grunn av at mora fekk p-piller etter at ho blei gravid. Litt av poten mangler på ein måte og han har berre ei klo. Når han var liten var det ikkje så tydeleg, men etterkvart som han blei større vart det meir og meir synleg, fordi den foten ikkje vaks like mykje som dei andre. Han går som regel normalt, men av og til halter han litt, spesielt når han går på grus, stein eller snø. Då løfter han og gjerne opp foten når han står i ro. Av og til kan han vere litt sår under poten der den vanlige "puta" er veke. Eg har prøvd å smørje han med ulike typer salve, men det hjelper ikkje. Har du nokon ide om kva eg kan gjere?  
Det er og litt plagsamt at Sølvflekk, som han heiter, sjølv om han er vaksen og kastrert fremdeles er like vill og leiken som då han var liten.  
Han er veldig kosete, men kan av og til bli litt overivrig slik at han bit og klorar. Kva kan eg gjere med det?  
Vi kan ikkje ha han inne i stua, for med ein gang han kommer inn der blir han heilt vill og spring rundt g klorer på møblane. Då er det nesten umuleg å få tak i han, og viss eg klarer det biter han av og til slk at eg er nødt til å sleppe han ned igjen. Det er ikkje alltid han er slik, men dei andre er lei av at han klorer opp møblane og vil ikkje gi han fleire sjanser. Har du nokon gode råd?  
Vi trur kanskje faren er villkatt, for mora vart gravid då ho blei verande igjen på hytta ein sommer. Ho var der i mange veker før ho endeleg kom tilbake. Då fortsatte matmora å gi ho p-piller før dei oppdaga at ho var gravid. Trur du og det er det som er grunnen til den deformerte foten? Trur du faren kan vere ein villkatt? Er det i tillfelle det som gjer til at han er så utruleg vill?  
Håper du kan hjelpe meg med nokon av desse spørsmåla!  
Helsing fortvila katte-eier.  

Skrevet av : Jorunn Vallestad, 07.03.2001.

Heidi svarer:

Hei Jorunn!  
 
Normalt skal ikke bruk av p-piller ut i drektigheten kunne gi skader på fosteret. Ofte er det andre årsaker - som regel at mamma-katten har fått en infeksjon mens hun gikk drektig. Hvis mamma-katten ikke er vaksinert, kan hun ofte få infeksjoner som skader fosterets utvikling. Musegift, rottegift eller andre gift-stoffer kan like gjerne ha hatt en påvirkning her - hvis kattemammaen var aktiv utekatt i en stund.  
(Normalt har farlige stoffer størst effekt hvis de er gitt tidlig i drektigheten, ikke sent).  
 
I noen tilfeller kan også moren bli så "stresset" i forbindelse med en fødsel, at hun skader kattungen (f.eks. biter den), dette kan være en årsak til skade på foten til katten din - men det er nesten umulig å si nå - 2 år etter - hva som var den egentlige årsaken. Noen dyr har også medfødte defekter - som rett og slett skyldes at "ting" har vokst sammen feil, dette skjer både hos foster av menneskebarn og dyrebarn - og bør ikke alltid ha sammenheng med feil medisinering. Dette er endel av "naturens mange luner og tilfeldigheter"...  
 
En katt som skal være innekatt - må oppdras til dette. Den må få klare grenser hvor den kan få lov til å være/ikke lov til å være OG få lov til å gjøre/ikke få lov til å gjøre. Ingen mennesker idag vil tillate en katt å klore istykker møblene. Ergo: Dette blir et Fy-område. Da må katten taes vekk og få en korreks - samtidig som et bestemt område må være lekeområde for katten med klorebrett, evt. en trestamme, hvor katten selv kan kvesse klørne. Kloring er et naturlig instinkt hos katten for å holde klørne i stand til jakt, drap og kloring. Derfor må vi mennesker legge innemiljøet til rette for katten, om den skal bo innendørs.  
 
En voksen hannkatt har ofte et barskt temperament, nettopp fordi den skal forsvare territoriet sitt mot andre hannkatter og sikre seg de søteste hunnkattene. Derfor vil den ofte "øve seg på" å slåss, klore og jage. Katter bestemmer selv når de vil kose og når de vil slåss - det kan ikke vi mennesker bestemme. Hvis katten slett ikke vil kose, bare slåss, så er den beste måte å få ham til å slutte med dette - å gå fra ham. Ignorer ham når han er "dum". (Er han utekatt - slipp han ut og la ham oppføre seg som en vanlig katt - ved å gå løs på en annen hannkatt og slåss!)... Lokk på katten igjen når den har roet seg ned og være glad i stemmen, ros den - når den oppfører seg pent.  
En katt trenger mye plass, så et normal innekatt kan også "gå beserk" en gang i blant - nettopp fordi den instinktivt har behov for mye større plass en et hus på 100 kvadratmeter...  
 
Hvis dette er en innekatt som ikke har fått oppdragelse før den har blitt 2 år, vil den sannsynligvis fortsette med denne oppførselen.  
 
Kastrasjon hadde vært en ide her - samtidig med oppdragelse.  
Da vil hannkattens dominerende hormoner forsvinne etterhvert OG den kommer ikke til å lage nye villkattunger med tøft temperament. Mange villkatter på et lite område kan fort føre til mye slåssing og skader og sykdom blant kattene.  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om katt.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær
Det er 231 spørsmål om katt.
De siste spørsmålene:
Kjønnsmoden?
kva kan eg gjer?
Hoste hos pus
Katten vår sikler.
Løs mave


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter