Dyrenett.no
Dyrebutikker Katt Nettbutikker Katt Dyreklinikker Katt Produkter Katt Kattefôr Katteoppdrettere Kattepensjonat
Katt-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Forandring i atferd

Hei!Har en hannkatt(ukastrert)som plutselig er begynt å tisse inne.Da den hadde kasse inne gjorde den fra seg der.Det er nå flere måneder siden vi fjernet den,og det har ikke vært noe problem inntil for en uke siden.Den har flere ganger tisset i senga vår,og til og med på dyna mi da jeg lå under den!Vi pleier å la den lukte på det den har gjordt fra seg,og "hive" den ut for noen timer.Har lest svarene dine på liknende spørsmål, men synes alikevel det virker veldig rart at den plutselig begynner nå,etter å ha vært stueren siden den ble født.Og jeg har aldri opplevd slikt med andre katter.Må jeg godta dette rett og slett? Det er ikke skjedd noe som skulle tilsi denne atferden,den er veldig kosete,og vi er mye sammen med den.Takknemlig for svar.Hilsen Inger-Lise

Skrevet av : Inger-Lise Slagstad, 14.11.2000.

Heidi svarer:

Hei Inger-Lise!  
 
Neida, din katts oppførsel regnes ikke for unormal.  
En 9 måneder gammel hannkatt er godt og vel kjønnsmoden og vil ha behov for å markere seg. Hannkatter markerer seg med urin - de sprayer oppover lyktestolper, søplekasser og trestammer for å si ifra til andre rivaler at "dette territoriet er mitt".  
 
Jeg synes ikke det er riktig å lå en katt få ha innendørs kattedo i 6-7 måneder for så å fjerne den. Dette vil bare forvirre katten, og sannsynligvis være en utløsende faktor i tillegg til kjønnsmodningen og økt seksualadferd - til tissing overalt innendørs. Når en ute/innekatt har et fast sted innendørs som det er "lov" å tisse på, skal den få lov til å beholde dette. Da kan også den voksne hannkatten markere seg der, uten at det blir krise i huset.  
 
Det er en kjent sak at hannkatter markerer i matmor/matfars seng eller bak dører/på dørkarmer. Dette er for å prege området med sin lukt. Da føler pubertetskatten seg fornøyd og trygg.  
Den beste måten å avvenne en katt en feil vane, er å la den få en ny og positiv vane. La hannkatten få tilbake kattedoen sin og gi den ros når den gjør fra seg der. Da blir innlæringen positiv! Jeg tror ikke det hjelper å "vise" katten markeringen og så hive den ut. En hannkatt som har markert seg er "meget fornøyd med resultatet", men kan reagere med skam når den får verbal kjeft for feil oppførsel.  
 
Hannkatten din kan lære seg å gå på do både innendørs og utendørs, og hvis "feilmarkeringene" overalt inne i huset ikke tar slutt etter re-innføringen av ny kattedo, så kan kastrering være en løsning, både for å minske sannsynligheten for kattunger overalt i nærmiljøet og minske hannkattens kjønnsdrift og behov for å markere. Lykke til! Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om katt.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær
Det er 231 spørsmål om katt.
De siste spørsmålene:
Kjønnsmoden?
kva kan eg gjer?
Hoste hos pus
Katten vår sikler.
Løs mave


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter