Dyrenett.no
Dyrebutikker Katt Nettbutikker Katt Dyreklinikker Katt Produkter Katt Kattefôr Katteoppdrettere Kattepensjonat
Katt-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Tisser utenfor kassen sin

Vi har to hunnkatter - norsk huskatt, søstre fra samme kull, fire år, begge er steriliserte, begge har vært innekatter hele livet. Den ene hadde enkelte tilfeller av å tisse på aviser eller plastposer som kattunge, men har holdt seg til sandkassen siden den var ca. seks måneder gammel.  
 
For noen måneder siden begynte vi å oppdage tiss utenfor kassen igjen. Stort sett i umiddelbar nærhet av kassen, men innimellom også andre steder (gjerne aviser og plastposte). Annen avføring går i sandkassen uten problemer. Vi antar at det er samme katten som hadde "problemer" som kattunge som gjør dette nå, men vi har ikke sett henne gjøre det og har dermed ingen "beviser".  
 
Vi flyttet for snart tre år siden, og fikk barn for litt over to år siden. Begge disse tingene er jo med å endre livssituasjonen for kattene, men det gikk ett år-halvannet fra familieøkningen skjedde til tisse-problemet oppstod.  
 
Dette begynner å bli svært plagsomt for oss - vi må vaske gulvet så og si hver dag, og innimellom også klær, ryer eller andre ting. Vi lurer på hva dette kan skyldes, og om det er noe vi kan gjøre med det.

Skrevet av : Knut, 10.11.2000.

Heidi svarer:

Hei Knut!  
 
Joda, du har sannsynligvis veldig rett i antagelsene dine.  
En eller begge kattene deres har kommet tilbake i "trass-alderen" og har "glemt" hvor den skal tisse.  
 
Det er en veldig god antagelse du har gjort, at en eller begge kattene har blitt påvirket av både flytting og familieforøkelse - og at disse endringene i nærmiljøet kanskje har fremprovosert "trass-oppførselen".  
Jeg regner med at dere, som småbarnsforeldre flest - har mye å gjøre og er rimelig travelt opptatt. I tillegg er det nye lyder i huset (barnehyl) og sannsynligvis også en liten tass på 2 bein som har begynt å stabbe rundt. Hvis jeg var katt, så tror jeg at jeg kunne fått nervøst anfall av dette! :) Humre-humre!  
 
Men, over til problemet med urin på uønskede steder.  
Forsøk først og fremst å la kattekassen stå på en fast plass og at denne er så avskjermet og fredelig som mulig - ellers tisser pus andre steder. Fjern aviser, ryer og plastposer i den umiddel- bare nærheten og forsøk å holde området kanskje ryddig. Da føles det trygt for katten, og den trenger ikke å markere for å føle seg hjemme.  
 
En annen lur ting å gjøre, er å la begge kattene få litt ekstra oppmerksomhet en periode. Ros dem når de går på do i kassen sin, akkurat som når de var kattunger. Da vil de bli glade og stolte, og sett av litt ekstra tid til å kjæle med kattene når junior har gått til sengs... De vil sannsynligvis nyte å være i fokus!  
 
Punkt nummer 3, hvis de ovennevnte ikke virker - er å bestille en time hos veterinær å få begge hunnpusene undersøkt. Kanskje de kan ha en urinveisinfeksjon eller lignende som gjør dem "lekk" - da er det ikke lett å treffe mål i kattekassen...  
Under et veterinærbesøk er det også gode muligheter for å diskutere rar adferd og eventuelt andre tiltak dere kan sette igang for å unngå tiss utenom kassen, slik som avgrensing av plassen, hyppigere renhold av katte-kassen, skifte av såpe eller sand-type osv. osv.  
 
Lykke til - det beste er når hele familien kan fungere sammen, selv om betingelsene endrer seg litt! ;) Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om katt.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær
Det er 231 spørsmål om katt.
De siste spørsmålene:
Kjønnsmoden?
kva kan eg gjer?
Hoste hos pus
Katten vår sikler.
Løs mave


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter