Dyrenett.no
Dyrebutikker Katt Nettbutikker Katt Dyreklinikker Katt Produkter Katt Kattefôr Katteoppdrettere Kattepensjonat
Katt-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

immun mot ormerkur?

Hei hei.  
 
Jeg har to steriliserte jentepuser på 4,5 og 5 år, og ingen av dem er vaksinerte om det har noe å si.... Problemet er at den yngste av de to ALLTID får orm om sommeren. Jeg gir dem ormekur (banminth og droncit - samtidig) på våren, midt på sommeren og på høsten for å forebygge.  
 
Kattene tar veldig mye mus, men det er helst den yngste, Figaro, som ser det som sin oppgave å fortære dem. Jeg vet ikke helt hvilken type orm hun pleier å ha, men de er hvite og ca. 5 cm lange.  
 
Jeg oppdager som oftest ikke at pusen har orm før hun har tatt av slik at det synes. (De bruker nesten aldri kattetoalettet som står inne). Hun pleier også å kaste opp når hun har mark, men det er ikke orm i oppkastet. Det er liksom én av to; "hmm - er ikke du blitt veldig tynn nå pusen?" eller; "Neei - Figaro kaster opp!"  
 
Jeg gav dem ormekur 19. september. Da fikk de banminth og droncit. Pusen sluttet å kaste opp på dagen og har begynt å legge på seg igjen. Men, lure meg glemte å gi dem ny kur etter 14 dager.... Og i dag kastet hun opp igjen.  
 
Det jeg lurer på er; kan katter bli immune mot banminth`en? Jeg vet at hester kan bli det mot ivomec spesielt - men har ikke hørt om dette når det gjelder katt. Jeg gav dem panacur før, men sluttet med det fordi vetrinæren min sa at den ikke tok ormen like bra som banminth og droncit. Bør jeg gå over til panacur? Kan vel ta med at Tøfflus, pus nr. 2, aldri har hatt orm, og at hun er kanskje litt for tykk i motsetning til Figaro.  
 
Jeg forstår ikke helt hvorfor ormekuren ikke virker forebyggende når hun får den, men at den kan ta bort ormen når hun er angrepet av den. Er dette normalt?  
 
De spiser stort sett Iams og Royal Cainin om fôrtypen skulle ha noe å si?  
 
Takker for svar  
 
-Kristin

Skrevet av : Kristin Hermansen, 14.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Kristin!  
 
Nei, jeg tror ikke kattene dine er direkte immune mot ormekur, men sannsynligvis er den infeksjonsdosen med ormeegg de får i seg ved å spise mus (som er mellomvert) såpass stor - at hverken kattens eget immunforsvar ELLER medisineringen er sterk nok til å forebygge en svak infeksjon.  
Hvis du ikke hadde gitt Bahnmint og Droncit, så kunne begge kattene ha blitt realt syke!  
 
Jeg råder deg til å fortsette den behandlingen du allerede gir dem,men kanskje gi katten 2 sammenhengende kurer midt på sommeren og på høsten - da for å behandle og ikke for å forebygge... Da vil ikke innvollsormene få tid til å få fotfeste og formere seg såpass mye som de normalt får, og Figaro vil hverken kaste opp eller tape seg særlig mye i vekt.  
 
Sannsynligvis må du "regne med" at Figaro får i seg orm når hun spiser mus, og at du innfører en standard-kur for henne hver sommer og hver høst.  
 
Hvis du ikke synes dette er noen bra løsning, så råder jeg deg til å kontakte en smådyrsveterinær i nærheten av der du bor. Kanhende du kan få anbefalt et reseptpliktig preparat som er noe sterkere - som du kan gi henne om sommeren og høsten.  
 
Lykke til Kristin og Figaro - skjønner godt at dere hverken liker spolorm eller bendelorm (sistnevnte er svææært lange og flate)!  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om katt.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær
Det er 231 spørsmål om katt.
De siste spørsmålene:
Kjønnsmoden?
kva kan eg gjer?
Hoste hos pus
Katten vår sikler.
Løs mave


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter