Dyrenett.no
Dyrebutikker Katt Nettbutikker Katt Dyreklinikker Katt Produkter Katt Kattefôr Katteoppdrettere Kattepensjonat
Katt-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Atferdsproblemer p.g.a. leverproblemer

Hei! Jeg har en katt som er blitt meget aggresiv.Jeg har nylig vært hos dyrlegen for å sjekke om det kan være noe fysisk galt. Blodprøve viste at hun hadde høye leververdier. Hun ble anbefalt å gå på leverdiett. I forkant hadde hun betennelse i tennene og måtte gå på antibiotika samt ta vekk tannsten. Jeg savner svar på om det er dette som kan være årsak til hennes oppførsel. Hun kan kjæle og være god for så plutselig å klore og frese til. Jeg har en katt til som jeg fikk senere, hun er også svært aggresiv mot henne. Er det f.eks. en sammenheng mellom tannproblemer og leversykdom. Vet du om det finnes kattepsykologer her i landet? Dette var svært mange spørsmål. Håper du kan svare på noen av dem. På forhånd takk. Med vennlig hilsen Anne-Mette Olsen.

Skrevet av : Anne-Mette Olsen, 13.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Anne-Mette!  
 
Fint at du skriver inn til Dyrenett når du har spørsmål om katten din.  
 
Først og fremst vil jeg svare deg på spørsmålet om katte- psykologer. Jeg vet at det finnes en ekspert på katteadferd. Han heter Braastad og holder til på Norges Landbrukshøgskole på Ås. Jeg vet han er meget dyktig og har vært med på å forfatte mange artikler om adferdsproblemer på katt. Kanskje du skulle prøve å komme i kontakt med ham?  
 
Ja, det kan være sammenheng mellom tannsykdom og leversykdom. Hvis katten har vondt i tennene sine, så vil den få vondt i munnen og problemer med å tygge hard mat. Idag er tørrfór veldig vanlig å gi som kattemat, og den er som regel veldig sunn og inneholder næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Tørrmat + friskt vann hver dag skal holde en katt i fin form. Hvis katten har vondt i munnen/tennene - så vil den spise mindre mat enn før - og foretrekke myk mat som inneholder mye fett og vann. I tillegg vil ikke maten bli finfordelt og blandet med spytt i riktig mengde, som er normalt hos en katt med friske og sterke tenner.  
 
Ettersom leveren er med på å bryte ned maten til næring for katten, så vil leveren kunne ta skade hvis maten ikke fordøyes riktig/inneholder riktige næringsstoffer.  
 
Du er på god vei til å normalisere tilstanden for katten din, blant annet ved å besøke veterinæren, skrape tannstein og begynne en ny og bedre diett til katten din. Jeg synes du skulle ringe veterinæren din og fortelle hvordan det går - kanskje du også får noen tips av han/henne. Katten din er også "deres" pasient, og alle dyrleger er glad for å få vite hvordan det går med "deres pasienter". De vil gjerne hjelpe deg og svare på spørsmålene dine videre også! :)  
 
Ja, smerter i munnhulen og fordøyelsesproblemer/litt vondt i magen - kan gjøre katten din sur og grinete. Nå vet jeg ikke hvor alvorlig tannstein/tannkjøttbetennelse katten din hadde, ei heller om leveren var forstørret osv. - men dette kan dyrlegen din svarer presist på. Når kattens munn blir helt frisk - dette vil dyrlegen kunne gi deg svar på, kanskje skal du/dere til en etterkontroll også?, da vil humøret til katten bli bedre...  
Imens er det best å gi henne endel fred og behandle henne på best mulig måte, for akkurat nå er hun "pasient"...  
Kanskje du bør skryte ekstra av henne og gi henne mye ros når hun oppfører seg pent, samtidig med at du snakker strengt til henne - når hun blir sur for ingenting.  
 
La de to kattene være mest mulig adskilt, for den andre katten din skjønner sannsynligvis ikke helt hva som er galt. Kanskje er den syke katten redd for at den friske skal spise opp maten hennes fordi hun selv spiser litt seint etter at munnen var sår?  
 
Hm - lykke til Anne-Mette!  
Skriv gjerne tilbake til Dyrenett igjen!  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om katt.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær
Det er 231 spørsmål om katt.
De siste spørsmålene:
Kjønnsmoden?
kva kan eg gjer?
Hoste hos pus
Katten vår sikler.
Løs mave


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter