Dyrenett.no
Dyrebutikker Katt Nettbutikker Katt Dyreklinikker Katt Produkter Katt Kattefôr Katteoppdrettere Kattepensjonat
Katt-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Hann/Hunn?

Hei!  
Jeg har akkuratt fått meg 2 kattunger fra samme kull. Den ene fikk jeg for en uke siden og den andre i går. De skal være to hunnkatter,men i går sa tidligere eier at den første jeg fikk sannsynligvis er en hann.Jeg syntes dette var rart da jeg har funnet helt klart markerte pupper på henne. Hvordan kan jeg finne ut hvilket kjønn det er, og i så fall jeg har en hann og hunn, når bør de kastreres? En annen ting jeg lurer på er : Hun jeg fikk i går er så mye mindre enn den jeg allerede har. De kommer fra samme kull,og jeg la merke til at de andre kattungene som var igjen fra kullet var også mye mindre enn hun jeg har fra før. Den nye kattungen har halvparten så kort hale som den skal ha, har dette noe å si for livskvaliteten?

Skrevet av : Anette Strømme, 14.09.2000.

Heidi svarer:

Hei Anette!  
 
Jurlisten har lite eller ingenting å si når du skal skille en hannkattunge fra en hunnkattunge, dette fordi kjertelvevet er lite utviklet på begge kjønn slik at de begge vil ha "små pupper". Den vanligste måten å skille hann og hunn er flg.:  
Hannkatter har testikler, som dog er små på dette alderstrinnet, men mulige å kjenne mellom penis og analåpningen. Hunnkatter har ikke testikler. Metode nummer 2, men noe mer usikkert - avstanden mellom anus og kjønnsåpning er mindre hos hunnkatter enn hos hannkatter. Sammenlign de to kattungene og se om du ser noen forskjell! :)  
Hvis du er veldig i tvil, kontakt en oppdretter eller en veterinærkontor som driver med smådyr. Her kan du sikkert få hjelp til å sette riktig kjønn på riktig kattunge.  
 
Hunnkatter kan bli drektige allerede ved 6 måneders alder. Det beste er sannsynligvis å kastrere hannkatten så raskt han har velutviklede testikler (ca. 6 måneder), mens hunkatten enten kan gå på p-piller eller steriliseres - hvis hun skal gå ute sammen med andre katter. Ring ditt nærmeste veterinærkontor for å få vite eksakt pris og den anbefalte alderen hvor DE foretrekker at man foretar disse ingrepene og forhold deg til dette.  
 
Det er vanlig å gi katter en grunnvaksinering mens de er unge og videre en revaksinering hvert år. Jeg anbefaler at du lar en veterinær se på den korte halen på kattunge nr. 1, og uttale seg om hvorvidt dette dreier seg om en medfødt misdannelse som kan føre til problemer. Tror halelengden innad i et kull kan variere litt, uten at dette er unormalt, det samme gjelder størrelse - men igjen - sistnevnte er blant annet avhengig av kjønn.

Klikk her for å se oversikten over svar om katt.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær
Det er 231 spørsmål om katt.
De siste spørsmålene:
Kjønnsmoden?
kva kan eg gjer?
Hoste hos pus
Katten vår sikler.
Løs mave


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter