Dyrenett.no
Dyrebutikker Katt Nettbutikker Katt Dyreklinikker Katt Produkter Katt Kattefôr Katteoppdrettere Kattepensjonat
Katt-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Søsken"kjærlighet eller utfrysing?

Jeg har to katter på ca. 1 år, hann og hunn. Hannkatten er kastrert ved syv måneders alder, da de begge tidlig virket kjønnsmodne. Hunkatten får p-piller.De er ikke søsken. Jeg fikk dem samtidig i fra Dyrebeskyttelsen, jobbet lenge med å få dem trygge og det har lyktes bra.De har fungert godt sammen.  
Problemet er nå:Hannkatten har begynt å plage hunnkatten. Han koser med henne og plutselig biter han til, han jakter på henne, skal alltid spise først og er ikke noe grei med hnne mer. Hunnkatten synes å bli svært nervøs og utilpassset av dette. Hun er stresset. Hvis hun skal sove, er han der straks og jager henne og tar plassen hennes.  
Hva bør jeg gjøre? Det er så synd at det skal være slik, de har jo alltid vært som søsken og kost og lekt sammen.Jeg er så glad i dem begge og ønsker ikke å skille dem.  
På forhånd takk for svar.

Skrevet av : Pia, 08.07.2000 10:37:16.

Heidi svarer:

Hei Pia! Fint å høre at du har jobbet så mye for å få kattene dine trygge og rolige. Da skjønner jeg enda bedre at du blir frustrert når den ene - i ditt tilfelle hannkatten - terroriserer hunn- katten... Jeg synes det kan virke som han viser typiske "guttetrekk", både mht. biting og jaging. Dette kan være parringsadferd, som normalt blir noe lavere etter kastrering. Nå er det en viss sannsynlighet for at andre hannkatter i nabo- laget parrer seg, og da vil også din hannkatt være med "i gjengen", men skjønner ikke helt opplegget lenger.  
På den annen side kan det rett og slett hende at den voksne hannkatten din er mer dominant enn hunnkatten din, og da er det faktisk normal adferd at han "setter henne på plass" og krever å få spise først. Dessverre, da blir idyllen fra dengangen de var små uopprettelig brutt...  
Du kan styrke selvtilliten til hunkatten din ved å gi henne ekstra oppmerksomhet og skryt. Flytt matskålen hennes vekk fra hankattens matskål, og gjerne litt opp i høyden (på en eske o.l. ) da vil hun føle seg noe barskere. Pass på dem under de første måltidene sammen.  
Hvis hannkatten prøver å forstyrre hunnkatten, gi ham beskjed med streng stemme at dette er uønsket adferd. Til daglig tror jeg du må akseptere at hannkatten din er sjef, f.eks. at den vesle jentepusen må gi opp favorittplassen i sofaen til den kastrerte hannkatten. Han har tydeligvis en høyere plass på rangstigen enn henne og matcher henne sannsynligvis også i fysisk styrke - samtidig skal du gå imellom når han "plager" henne bare for å styrke sin egen image.  
Om nødvendig, bær ham ut og la ham bruke kreftene sine på å "banke opp" nabokattene, istedenfor å plage hunkatten i huset.  
 
Jeg tror du kan oppdra hannkatten din til bedre oppførsel og samtidig "backe" opp hunkatten din slik at hun får mer selvtillit, men endel kniving mellom de to som voksne individer - tror jeg ikke er til å unngå.  
 
Fortsatt god sommer - med minst mulig slossing!  

Klikk her for å se oversikten over svar om katt.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær
Det er 231 spørsmål om katt.
De siste spørsmålene:
Kjønnsmoden?
kva kan eg gjer?
Hoste hos pus
Katten vår sikler.
Løs mave


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter