Dyrenett.no
Dyrebutikker Katt Nettbutikker Katt Dyreklinikker Katt Produkter Katt Kattefôr Katteoppdrettere Kattepensjonat
Katt-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Farmer

Jeg hadde en katt som plutselig en dag ble syk. Fra underlivet kom det grønt slim som etter en dag eller to ble borte. Jeg trodde først det kom fra endetarmen og at hun hadde en mageinfeksjon, og slo meg til ro med dette. Etter en uke kom det tilbake igjen, denne gangen enda verre. Det rant ustoppelig fra underlivet hennes, jeg ble veldig fortvilet og gikk med på at mannen min avlivet henne. Hun var tross alt en gammel katt på 13 år. Nå angrer jeg så fryktelig at det gjør vondt. Angrer at jeg ikke lot en dyrlege se på katten min, kanskje kunne jeg ha reddet henne. Det er alt jeg klarer å tenke på natt og dag. Det er så tomt og rart etter henne. Jeg sørger rett og slett så mye over katten min at jeg nesten blir syk. Skyldsføelsen er ikke til å bære. Jeg kan bare ikke forstå at jeg gikk med på dette uten å ha latt en kyndig se på henne. Jeg som før har vært nøye med å ta dyrene mine med til dylege når de var syke. Hva tror du det feilte katten min? Hun var tross alt gammel og hadde fått mange unger opp igjennom. Det er uvissheten som plager meg, kanskje kunne jeg ha reddet henne. Det er sikkert ikke lett for deg å stille noen diagnose på grunnlag av hva jeg forteller. Hun hostet også en del, pluss at hun hadde en stor kul bak det ene øret, men dette har nok ikke noe med det andre å gjøre. Vel det var det jeg hadde på hjertet, flott at det finnes et sted vi kan lufte våre bekymringer rundt dyrene våre.

Skrevet av : Kathrine, 04.07.2000 17:50:24.

Heidi svarer:

Hei Katherine  
 
Jeg skjønner veldig godt at du er lei deg. Alle vi som er glade i dyr sørger når vi mister en firbeint venn, og det er nettopp det du nå har gjort - i forbindelse med en rar sykdom som du ikke helt vet hva var.  
At mannen din avlivet katten når den led, det synes jeg personlig ikke er feil. Dere kjenner katten deres svært godt og VET når den har det vondt. Jeg forstår at dere er vant med dyr. I dyreverns-loven står det faktisk svart på hvitt at ALLE har plikt på seg å forhindre et dyrs lidelser, og at dyreeierene har et spesielt ansvar.  
I ditt tilfelle blir kanskje problemet at man ikke får "svar", faglig informasjon og innsikt.  
Alle dyrleger skal ta seg tid til å svare på spørsmål og forklare en situasjon og belyse så mange sider av en sak som mulig - før eieren (i samråd med dyrlegen) tar et valg mht. behandling av kjæledyret.  
Kanskje valget i din katts tilfelle hadde blitt avlivning hos veterinæren HVIS sykdommen var kommet langt, HVIS sykdommen var alvorlig og HVIS den gamle katten ikke lenger hadde krefter til å kjempe imot. Du hadde kanskje følt deg litt roligere etterpå fordi du hadde VISST mer, men jeg tror allikevel at du hadde vært lei deg og savnet den kjære katten din, dessverre.  
Men, jeg er glad du skriver inn til Dyrenett.  
Jeg håper jeg kan hjelpe deg med mer informasjon og kanskje også litt trøst, for jeg er sikker på at du er en flink og erfaren dyreeier, og jeg VET at den neste pusen i din varetekt får det godt! :)  
 
Mht. til diagnose, så tror jeg du må maile meg en gang til med litt mer spesifikk informasjon;  
Hvor lenge varte sykdommen? Var katten slapp? Hadde den liten matlyst/aktivitet? Hadde den feber? Var det lenge siden sist den hadde et kull?  
Var utfloden illeluktende? Hadde hun tidligere hatt livmorbetennelse eller fødselsproblemer?  
- Som du skjønner mistenker jeg at katten din kan ha hatt en underlivsinfeksjon. Den kan ha vært infeksiøs eller forårsaket av svulster. Gamle katter kan dessverre også få kreft - som gamle mennesker ofte får. Fødselsvanskeligheter og "spontan aborter" kan også føre til infeksjoner i underlivet, men igjen - svært vrient å si før jeg vet mer om tilfellet.  
Uten å ha sett katten, tør jeg ikke å stille noen reell diagnose, men disse sykdommene vil kunne være dødelige hvis de ikke får korrekt behandling på et tidlig tidspunkt.  
Neste gang synes jeg du heller skal ringe dyrlegen en gang for mye enn en gang for lite - det er garanter godt for din egen sjelefred og hjelper deg - via fagkunnskap - til å ta det riktig valget for nettopp ditt dyr.

Klikk her for å se oversikten over svar om katt.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær
Det er 231 spørsmål om katt.
De siste spørsmålene:
Kjønnsmoden?
kva kan eg gjer?
Hoste hos pus
Katten vår sikler.
Løs mave


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter