Spør Heidi om dyr og helse
Huggormbitt på katt.Hei.
Jeg har lett og lett på nettet ang. huggormbitt på katter, men det eneste jeg finner er bitt på hunder og mennesker. Jeg har tre innekatter, som er med på hytta i skogen hver helg. De er med andre ord ikke vandt til utendørs farer i noen særlig grad.
Spørsmålene mine er derfor:
- Hva bør jeg holde øye med dersom en av kattene
mine evt. blir bitt av huggorm?
- Hvor fort vil de evt. "reagere" på bittet?
- Er det vanlig at katter blir bitt av huggorm?
- Finnes det en medisin jeg kan ha i beredskap
dersom uhellet er ute?
- Er det grunn til/vits i å gi forebyggende
behandling?
- Hva kan jeg gjøre best for katten, dersom den
blir bitt?
- Tilsvarer et huggormbitt et hvepsebitt også på
katt?
Håper du kan hjelpe meg.
Med vennlig hilsen
Charlotte Bjørno, Oslo. Skrevet av : Charlotte Bjørno, Oslo, 14.06.2000 23:36:05. Heidi svarer:Hei Charlotte! Dette var et viktig tema. Fint at du tok det opp.
Huggormbitt kan være fatalt for både katter og hunder - dette avhenger av flere faktorer; hvor bittet er lokalisert, hvor konsentrert hugg- ormgiften er OG hvor sensibel katten din er for giftstoffer (dette er vrient å si på forhånd).
1. Forebyggende behandling - etter det jeg kjenner til finnes det ikke. Men, du kan gå rusleturer i omegn rundt hytta og observere - finnes det skogsmaur og maurtuer, er sannsynlig- heten for huggorm liten. Finnes det steinurer e.t.c. er sannsynligheten for hoggorm større.
Har du sett huggorm ved hytta?
2. Viktig symptomer; Hvis katten din blir bitt, vil du se tegn på sykdom i løpet av en halvtime/time. Symptomer på sjokk er rask og svak pul, kortpustethet, brekninger, total slapphet, fremfall av 3. øyelokk. Det er vrient å finne bittet, men uansett; Da haster det å komme seg til dyrlegen for å å gi såkalt støtteterapi og evt. en motgift.
Situasjonen er da slik at giften er såpass sterk, bittet er lokalisert på et utsatt sted (f.eks. nær en stor blodåre eller nær luftrøret) - at katten selv ikke greier å bekjempe bittet, men må ha "legehjelp"
Andre tegn på bitt kan være mild slapphet og en hevelse i nærheten av bittstedet (gjerne en framfot eller skulder, ettersom en nysgjerrig katt gjerne strekker labben frem først! )
Da greier kroppens eget immunforsvar å bekjempe giften og katten trenger ikke veterinærhjelp.
3. Jeg tror en katt generelt greier seg bedre mot huggorm enn en hund. Katten er såpass kjapp at den vil sprette unna et hogg, mens en hund gjerne blir bitt i snuten (skummelt!)
Hvis du observerer at kattene leker med orm, stålorm, buorm eller huggorm - så gi dem kjeft.
Dette er "ikke-ønsket-adferd"/risiko for deres eget liv - så kjør litt oppdragelse der.
4. Beredskap mot huggormbitt. Hm - her er jeg usikker, men det aller beste er kanskje telefon- nummeret til nærmeste dyrlegevakt oppslått på veggen, eller å kjøpe inn humanpreparatet i barnedosering. Dette skal ikke gies forebyggende (hjelper absolutt ikke), men man kan gi en halv- barnedose hvis katten kollapser totalt etter et jordvepsestikk eller huggormbitt, MEN - du skal da alltid dra til den nærmeste dyrlegen - så fort du kan. I en slik situasjon nytter det ikke å vente å se.
Alt i alt tror jeg dere kommer til å ha en fin sommer på hytta, men ta forhåndsregler, som man ville gjort med et barn. God ferie!
Klikk her for å se oversikten over svar om katt.
Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.
|