Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Hunden min døde!

Hei!  
I helga som var, ble hunden min syk og døde. Det begynte på fredag, plutselig begynte han å hoste og brekke seg samtidig. Jeg slapp han ut, men da bare la han seg rett ned i snøen, og bæsjet mens han lå. Han var så slapp at det var såvidt vi fikk han inn. Og han klynket litt mens han lå der ute, men vi vet ikke om det ar at han hadde vondst eller om han var redd.Etterpå var han veldig slapp, og sov meste av fredagen.  
 
På grunn av at vi bor på et lite sted, kan det være vanskelig å få tak i dyrlege i helgene, så vi bestemte oss for å se an situasjonen. Vi fuglte med at ikke noe ble verre, og at ikke magen svulmet opp eller noe.Vi så på symptomer på internett, og mente at det kanskje kunne være epilepsi, men symtomene kunne passe mye. Sjangling og ukontrollert avføring...  
 
På lørdagen spiste han dårlig på morran, men kom seg kjempefint utover dagen,. Litt trettere enn vanlig, men virkelt hlet fin igjen. Vi hadde bestemt at vi skulle ringe dyrlegen på mandag.  
 
På søndagen var han helt fin,spiste både frokost og middag og fikk gå en kort tur. Men så plutselig begynt han å kaste opp. Han kastet opp to ganger, andre gangen var det ikke noe igjen, så det kom bare opp slim. Han drakk masse vann, og var fryktelig slapp. Vi fikk tak i dyrlege, som kunne komme innom og se på hunden, og han mente det var nyrebetennelse, og hunden fikk noen sprøyter og sånt. Noen timer senere fikk han brått problemer med å gå, han bæsjet i gangen og kom inn i stua og la seg. Så pustet han tyngre og tyngre, plustelig sluttet han å puste. Det tok 6 timer fra han begynte å spy til han døde.  
 
Hva var det som hendte? Kan det ha vært akutt nyresvikt? Og var det på fredagen det samme? Jeg prøvde å legge merke til om han drakk mye eller om det var andre symptom, men det synes jeg ikke han gjorde. Jeg fulgte med fra fredag, når han ble dårlig, men det eneste jeg kan si er at han var slapp fredad, spiste ikke frokost på lørdag. Hvis det var nyresvikt, hva var det på fredag da? Kan en hund dø etter to dager med nyrebetennelse? Kan det ha vært kreft i nyrene?  
 
Det var egentlig litt av et sjokk, for han ville blitt 10 år i april, og det er jo ikke så gammelt.Pluss at han virket gansek fin på søndagsmorran. Så nå lurer jeg på hva som kan ha hendt.  
 
Takk for svar  
Bente

Skrevet av : Bente, 29.03.2001.

Heidi svarer:

Hei Bente!  
 
Jo, en hund på 10 år er gammel. Den gamle tommelfingerregelen som sier at et hundeår er syv menneskeår, stemmer ganske bra - en hund på ca. 10 er nærmere 70 menneskeår - og alt etter hvor i god form den er, om den er godt vaksinert, slank, vant til å bevege seg hver dag, får fór som er tilpasset en gammel hund osv. osv. - kan man si noe om det er en "kvikk" gammel hund, eller en skranten og sliten vofs...  
 
Ettersom jeg ikke har sett denne hunden, er det vrient for meg å si noe om helsestatus - da dette hendte, men - når en gammel hund får plutselige brekningsanfall/spontanavføring og spyr - hadde jeg tatt det veldig alvorlig og ringt veterinær med en gang. Dette fordi den gamle hundens kropp IKKE tåler så mye som en ung og sprek hund OG fordi en del symptomer er mer alvorlige enn andre... Oppkast, brekninger, kramper, og delvise lammelser samt nedsatt allmenntilstand er svært alvorlige symptomer.  
Spontanføring har som regel med stress (enten fysisk eller sykisk - redsel) å gjøre - eller eventuelt en nervesvikt...  
 
Nei, jeg vet ikke om dette er symptomer på nyresvikt, hvis ikke hunden har en historie med nyreproblemer fra før av. For meg minner dette mer om akutt hjertesvikt, men dessverre - det er nesten uråd å vite hva som egentlig skjedde - i ettertid.  
Da må man utføre en patologisk undersøkelse, en obduksjon - rett etter at dyret er død. Dette kan gi sikre svar, i noen tilfeller - men i andre - bare en pekepinn på hva som skjedde.  
 
Hos et gammelt dyr, kan flere organer "kollapse" samtidig - nyrefunksjon, blodtrykk, lunger osv. osv. - henger tett sammen, og hos et gammelt individ kan noe galt plutselig inntreffe og da kan situasjonen forverres raskt. Det er ikke sikkert at en veterinær kunne ha hjulpet hunden din heller, selv om han/hun hadde blitt tilkalt i tide. Hvis alvorlige og dødelige symptomer hadde blitt registrert - kunne veterinæren ha forkortet hundens lidelser gjennom avlivning. Når man bor avsides til, er det også vanlig at jegere (noen med jaktlisens og erfaring med våpen) - avliver et dyr som lider, istedenfor å vente å se hva som skjer.  
Dette synes jeg er svært humant - når dyret har det vondt...  
 
Jeg skjønner at du svært gjerne vil vite hva som egentlig skjedde - og om du/dere kunne gjort noe annerledes - men da synes jeg du skal prate med den faste veterinæren deres, og som sannsynligvis også kjenner bakgrunnshistorien til hunden.  
 
Leit å høre at hunden din gikk bort på en sånn tragisk måte.  
 
Med vennlig hilsen fra Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 99 annonser om hund.
De siste annonsene:
Malinois
Pomapoo valpar
Mops
Jack russell med stamtavle
Finsk lapphund

Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter