Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Lus

Hei!  
Vi var hos veterinæren i går og fikk konstatert at vår springer har lus :-(. Vi har vasket ham og prøvd å gå igjennom pelsen med lusekam (dette var ikke lett). Nå pelsen var tørr har vi gitt ham ExPot dråper. Vi har støvsuget rommet hans. Men hva gjør vi med tepper o.l. - er det nok at de vaskes i maskinen eller evtr. henges ute i kulden nå noen dager?  
Vi fikk også beskjed om å ikke la hunde nvår bli våt på 6 uker!! Hvordan skal vi klare det da? Her regner det mye (heldigvis frost akkurat nå) og han må jo nesten få bevege seg litt utendørs - eller skal vi holde ham mest mulig inne (untatt små turer slik at han får gjort fra seg)?? Hvor lenge bør han holdes unna andre hunder? etter at vi nå har vasket tepper o.l. han ligger på - kan han da ligge på dem igjen og hvor ofte bør disse vaskes fremover for å unngå egg. vor mye tåler eggene - og hvor lenge kan de overleve i romtemperatur (ikke på hunden)??  
Takknemlig for svar!!

Skrevet av : Jorunn Viken, 31.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Jorunn!  
 
Jeg tror dette med å "bli våt" dreier seg om å bli gjennomvåt slik at lusemiddelet (og ExSpot) vasket av. Da minsker lege- midlenes effekt, og hele prosessen må gjentas flere ganger :(  
 
Hunden kan fremdeles gå tur, men kanskje med "frakk" hvis det pøser ned. Unngå at den ruller seg i snøen hvis det klør, da igjen går noe av legemidlet av huden.  
 
Ideen er at luse-vaskemiddelet og ExSpot'en skal gå i huden til dyret slik at lusa dør, noen av eggene dør også, men om behandlingen (alt etter hvilket legemiddel som er brukt) gjentas etter 14 dager - tar man også de siste ung-lusene og eggene.  
 
Tepper og annet (som hunden ofte er i kontakt med) bør vaskes i vaskemaskinen. Vanlig temperatur på 60 grader vil drepe lusa, og det samme vil en luftetur i ca. 24 timer - for teppet ut i lavere enn 10 kuldegrader gjøre!  
 
Luseegg vil overleve et par dager uten vert, men vil etterhvert dø pga. manglende varme. Luseegg er sannsynligvis grunnen til å holde hunden unna andre - i en periode - slik at den behandlede hunden ikke smitter andre med egg eller får ny infeksjon selv.  
Voksne lus vil dø i løpet av få timer, uten vertsdyr, men de kan altså overføres til andre hunder via tepper, dekken, børster osv.  
 
Lykke til - dette går greit - en liten periode til, og dere er helt kvitt "småbeistene". Husk - hundelus smitter ikke oss! :)  
 
Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter