Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

livmorbetennelse

Var hos dyrlege idag med Susie, tispe, 3,5 år.  
I desember 2000 fikk hun Perlutex inj. mot løpetid for 3./4. gang. I de første dagene av jan. 2001 begynte å dryppe litt materieaktig utflod + 6-7 dråper rødbrun utflod. Fikk vaksine canlan 4 idag (2.jan.) som tidligere avtalt hos dyrlegen. Spurte ham da om utfloden. Han mente det kunne være livmorbetennelse. Uten å undersøke henne på noe vis (ikke kikke, klemme, ta Q-tip prøve....intet overhodet) og gav meg med hjem tabl. antibiotika mot evt. livmorbetennelse, 5 esker a 20 tbl. , 5 tbl. 2 g dgl., med beskjed om å avbryte kuren hvis hun viste tegn til å bli stiv i leddene, med forsikring om at det ikke var farlig om hun ble stiv i leddene av kuren, måtte bare da straks avbryte.  
Jeg føler meg veldig usikker etter dette dyrlegebesøket, om min Susie her egentlig har fått en forsvarlig "evaluering" /konsultasjon/diagnose og rett medisin. Har gitt henne 5 tbl. ikveld og fortsetter med kuren, men vil veldig gjerne få høre hvordan Heidi bedømmer det evt.sykdomsbildet og evt. behandling.  
Samtidig viste jeg dyrlegen 3 hårløse flekker, hvor Susie i løpet av de siste ukene har klødd av seg pels, ca. en og en halv tyvekroners størrelse på hver. To av dem sitter ganske symmetrisk på hver sin side av kroppen, rett over nestbakerste pattepar, ca. 5-10 cm fra ryggrad på hver side, den 3. flekken sitter på venstre side av halen, i samme høyde som de andre.  
Hun drikker ikke mer enn vanlig. Tisser ikke mer enn vanlig.  
Har flytende mave, uvanlig, men tror det kommer av julemat.....  
Dyrlegen mente de kløende flekkene var tegn på hormonforstyrrelse. Han nevnte binyrer og han nevnte thyroxin som mulige kilder. Gav ingen behandling for det. Skulle bare smøre på litt mykgjørende salve, sink eller transalve på flekkene.  
Hvis ikke utflod og flekker forsvant av Tribissen-kuren, kunne vi utrede videre sa han, men ikke nå, for det er veldig dyrt med masse prøver.  
Jeg er takknemlig for hans omtenksomhet for det, for besøket hos ham idag, med vaksinen og medisinen, kostet 806,- kr.  
Men likevel synes jeg ikke jeg fikk tilfredstillende svar når jeg spurte om det var sammenheng mellom den evt. livmorbetennelse og den evt. hormonforstyrrelsen med flekkene, og om medisinen Tribissen evt. da ville kunne kurere begge deler.  
Hva mener/tror du om alt dette Heidi?  
Venter spent på svar. Jeg er redd for at Susie's diffuse plager skal forverre seg og vise seg å være symptomer på noe alvorlig som må behandles mer direkte og korrigerende med en gang ?  
 
Hilsen matmor Pia

Skrevet av : Pia Myhre, 02.01.2001.

Heidi svarer:

Hei matmor Pia!  
 
Takk for en hyggelig e-mail. Du beskriver veldig godt symptomene, og jeg forstår at du er litt frustrert når du ikke har fått svar på alle spørsmålene dine.  
 
Ja, det er en stor sannsynlighet for at hunden din har livmor- betennelse. Det er ikke uvanlig at hunder kan få dette etter behandling mot løpetid - så tidspunktet og tegnene stemmer...  
Kanskje syntes dyrlegen at symptomene var så klassiske at han/hun ikke vurderte videre undersøkelse, men det er vanlig å kjenne over hundens mage for å forsikre seg om at livmoren ikke er veldig forstørre pga. betennelsen og ta hundens temperatur + kikke på slimhinner for å forsikre seg om at hundens allmenntilstand er bra og stabil.  
 
Noen erfarne veterinærer kan ta en bakteriell infeksjon bare på lukt - og da er antibiotika-behandling det eneste riktig, hvis hunden ellers virker ok. Når det gjelder antibiotika-behandling av livmorbetennelse skal man også kikke etter flg. symptomer, i tillegg til stive ledd;  
Hvis hunden blir slapp, får sterkt nedsatt matlyst, uinteressert i omgivelsene, blir spent og hard i buken og får veldig drikke og tisse-lyst - eller hvis materieutfloden/blødningene tiltar. Da har situasjonen forverret/akuttisert seg, og man må til veterinær umiddelbart for akutt-behandling.  
 
En ting er i hvert fall sikkert. Kjør Tribrissen kuren helt ut. Det å avbryte en behandling midt i hjelper ikke for noen ting.  
Husk - selv om symptomene gir seg midtveis i behandlingen, så betyr det ikke at man har tatt "kverken på" alle bakteriene - og infeksjonen kan fort blusse opp igjen/evt. bakteriene kan fortere bli resistente.  
 
Ja, en hund med livmorbetennelse kan ha hormonforstyrrelser - dette kan ha sammenheng med forstyrrelser i hormonproduserende vev i kjønnsorganene. Antageligvis vil veterinæren at du skal kjøre antibiotika-kuren ut og så gi en tilbake-melding på hvordan situasjonen er. Det kan hende at de hårløse flekkene blir bedre 1-2 uker etter behandlingen, hvis ikke må man gå videre med prøver - f.eks. blodprøver.  
 
Spør veterinæren rett ut hvilke prøver hun/han anbefaler - å få vedkommende til å gi deg en pris. Håravfall kan skyldes mange ting, og ettersom disse er nærmest sirkulære - ville jeg først og fremst tenk på hudparasitter, eksem og muligens også ring- orm før jeg gikk på hormonforstyrrelser generelt.  
Men, denne dyrlegen har undersøkt hunden din, og kjenner den som pasient - mye bedre enn meg.  
 
Ha en liste klar, neste gang du er innom - med spørsmål som du vil ha svar på og HVOR du vil at hunden skal undersøkes.  
Hvis dyrlegen har telefontid, kan du også ringe inn å spørre vedkommende per telefon.  
 
Lykke til - håper situasjonen bedrer seg...  
 
Vi hører gjerne fra deg her på Dyrenett igjen! Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 99 annonser om hund.
De siste annonsene:
Malinois
Pomapoo valpar
Mops
Jack russell med stamtavle
Finsk lapphund

Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter