Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Vurderer å skaffe meg hund

Jeg lurer på om jeg skal skaffe meg  
en hund. Jeg har en 6 årig katt som ikke er spesielt glad i hunder fra før. Tror du det går bra? Jeg lurer på: Hva slags for skal jeg gi og hva vil det koste meg? Bør jeg ha en valp eller voksen? Hva vil en valp kreve av tid,penger og erfaring?(jeg har ikke mye erfaring med valper) Det er ingen hjemme på dagtid. Går det bra? Må jeg gå tur mer enn 15-20 min. om morgenen og litt lengre på kvelden. Av og til(f.eks i helger) kan jeg gå lange tuter og jeg vil ofte ha den med meg på ridetur. Kan jeg lære opp en valp til å gå rolig ved siden av hesten på ridetur og hvordan skal jeg lære den det? Håper du forstår min situasjon og kan gi meg noen råd!Hilsen en hundeglad katteeier

Skrevet av : sara, 27.12.2000.

Heidi svarer:

Hei Sara!  
 
Det kan hende du "kjøper deg problemer" hvis du velger å anskaffe deg en hund når du allerede har en katt du er glad i - men som du vet misliker hunder. Kanskje er det urettferdig mot katten å ta en hund inn i huset da?  
 
Når det gjelder anskaffelse av hund, kan jeg dessverre ikke skrive ned alle gode råd og tips - da hadde det blitt en hel bok! :) Her på Dyrenett gir jeg råd om dyrs helse - ikke kjøp.  
Gå inn på Dyrenetts sider om Hund - der kan du lese utdrag fra Nordenstams nye bok om det å eie valp + hundeforståelse generelt!  
 
Mange flinke og erfarne hundefolk har skrevet bøker om det å velge valp og alle de viktige momentene man MÅ og skal ta med i vurderingen - LENGE FØR man kjøper valpen. Jeg råder deg til å gå på biblioteket eller til en dyreforretning og låne/kjøpe en slik bok først. I tillegg kan du lese informasjon om det å eie en hvalp på internett, også her på Dyrenett.  
 
Ja, det er dyrt å kjøpe hund. Den koster mye i innkjøp, utstyr, forsikring og i helseutgifter + fór, men man får betalt tilbake i masse glede og gjennom å få en flott turkamerat på fire bein!  
Ja, en valp må ha en person hjemme på dagtid mens den er liten, ellers blir den redd og engstelig og lærer ikke å bli renslig.  
Unghunden må lære over tid å være alene hjemme.  
Ja, alle hunder krever mye tid.  
Ja, en hund bør få minst 2 turer hver dag - i tillegg må den ut når den trenge å tisse/bæsje (valpen må ALLTID ut etter den har sovet og spist - og valper sover/spiser ofte!) - OG den bør trenes i dressur og mosjoneres aktivt når den er voksen.  
Ja, det å ha valp krever kunnskap (fra bøker og informasjon fra andre - f.eks. oppdrettere/erfarne hundefolk og veterinærer)- og etterhvert vil man tilegne seg mer og mer erfaring.  
 
En hund må vennes til hester over tid, og hestene må vennes til hunden. Først når en hund er fullvoksen, lydig og lystrer innkalling kan den bli med på ridetur - dette fordi en unghund ville blitt utslitt av å trave etter en hest på en lang tur - den kunne til og med få belastningsskader + en ulydig hund kan lett rote seg bort i skogen, jage vilt eller bli påkjørt hvis den er med på ridetur. Som rytter har du ingen annen måte å kommandere hunden på, enn med stemmen - og da MÅ hunden lyde.  
Dette har jeg selv erfaring med.  
 
Mange ryttere hyler og skriker på bikkja, samtidig med at hesten hisser seg opp, stresser og blir vill. Dette tar seg veldig dårlig ut overfor folk som ikke er trygg på dyr, og i tillegg vil hverken du, hesten eller hunden få en særlig fin tur.  
Man må være en god rytter og en flink hundeeier, for at dette opplegget skal fungere fint.  
 
Lykke til, Sara - jeg er sikker på at du kan bli en god hundeeier, men du skal vite at det er mye ansvar og masse å sette seg inn i. Man blir aldri full-lært når man har dyr som hobby eller jobber med dyr. Dette er en stor utfordring og veldig spennende! Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter