Spør Heidi om dyr og helse
analkjertelbetennelseHunden min har vært plaget med analsekkbetennelse i snart ett og et halvt år. Hun fikk første gang betennelse den første løpetiden etter et stort kull med valper. Analkjertlene er blitt fjernet. Hun har brukt en hel mengde medisiner. Tribrissen tabletter og fucidin creme hadde ingen virkning på henne. Prednisolon og keflex har hatt virkning. Sårene går bort, men kommer tilbake etter et par måneder. Nå har hun hatt sår i baken siden oktober, hun har brukt predisolon og keflex, men denne gangen hadde de ikke samme virkning. Såret har blitt bedre, men er ikke helt bra.Hennes dyrelege som for øvrig er meget dyktig, har nå bestemt at hun skal pensles med sol.caslelani med corsinol. Hun har nå blitt penslet to ganger dagen i ca 14 dager. Såret er det samme som før, men hun har nå lettere for å få av seg avføring. Som du sikkert forstår er jeg redd hun aldri blir helt frisk. Hvis ikke dette smøremidlet gjør henne bra,finnes det da noe annet hun kan prøve? Vet du om en eller annen mirakelkur?
Et siste spørsmål,- vet du noe om forsikring? Hunden min er til dyrelegen gjennomsnittlig to ganger i måneden,- det blir dyrt!
På forhånd takk!
Randi Skrevet av : Randi, 22.12.2000. Heidi svarer:Hei Randi!
Etter det jeg kan se av "behandlingsregimet" beskrevet i mailen din, så ser dette korrekt ut. Men, når medisinene ikke lenger har effekt, bør du helt klart ta kontakt med en ekspert.
Jeg vil anbefaler deg å ringe Norges Veterinærhøgskole;
Tlf.: 22 96 45 00 og be om å få snakke med en av veterinærene på smådyrkirurgen. Disse veterinærene har lang erfaring med disse operasjonene og vet hvordan de skal behandle analkjertel-operasjoner post-operativt. I tillegg er disse veterinæren spesialister i smådyrmedisin. Det er ikke jeg, på langt nær! :)
Jeg kjenner til at det er svært vrient å få arrvev i anal- regionen til å gro, og som veterinærstudent har jeg selv penslet og behandlet sår etter analkjerteloperasjoner som ikke helt vil gro. Flere ganger var det Schæferhunder som var pasienter. I enkelte tilfeller ble analregionen operert på nytt.
Årsakene til dårlig groevne kan være mange, både bakterielle infeksjoner, svekket immunforsvar og lite "ro" i området som skal gro sammen igjen - slik at normale prosesser ikke får reetablert seg.
Sannsynligvis har veterinærene på høyskolen i Oslo funnet nye og bedre metoder å behandle denne lidelsene på, som de også underviser til veterinærstudentene idag. Ta kontakt med Norges Veterinærhøgskole, for dette er et kompetansesenter for veterinærmedisin i Norge. Smådyrsveterinærene der har også tett samarbeid med veterinærer i utlandet, så nye behandlings- metoder fra utlandet kan ha kommet siden jeg var student.
Når det gjelder forsikring, så bør dette tegnes når hunden er hvalp og helsesjekk nr. 1 er gjennomført. Da har hunden på en måte fått et "grønt kort", og det er lett å få normal forsikring.
Dessverre gjelder det for mennesker som for dyr, at det er vrient å få penger ut av et forsikringsselskap når sykdom først er oppstått. Derfor er forsikring et klart "bedre-føre-var"...
Men, jeg vil allikvel anbefale deg å ta kontakt med f.eks. Gjensidige og drøfte situasjonen med dem.
De kan dessverre nekte deg forsikring, når hunden din allerede har en kostbart sykdom, men det kommer veldig an på hvordan saksbehandleren vurderer situasjonen.
Lykke til - håper hunden din kan slippe å ha vondt når den må gjøre det alle hunder må, en gang i blant...
Hilsen Heidi Klikk her for å se oversikten over svar om hund.
Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.
|