Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Valg av valp

Hei!  
Jeg eier en 1 år gammel hannhund som det siste året har vært mye syk. Alt fra urinveisinfeksjoner til magekatar. Heldigvis ser det ut til at han er frisk nå. Men innimellom all sykdommen har jeg tenkt flere ganger over årsaken til at han har vært mye syk...Det jeg lurer på er om det er noe belegg for å tro at minstemann i et kull er mer utsatt for sykdom enn sine søsken?(Han var minst av hannhundene)Jeg vil understreke at han på ingen måte var "puslete", han var tvert imot den mest selvstendige og kontaktsøkende valpen. Det at han ikke var dominant (nr 4-5 på "rangstigen" av et kull på 8)synes vi bare var bra.  
En annen ting jeg lurte på om du hadde et syn på var noe jeg leste i et blad for litt siden. Der sto det at forskning på hunder viste at tisper som inne i livmor lå ved siden av to hanner fikk mer testosteron iseg under svangerskapet og ble dermed mer dominante. Jeg husker ikke sikkert hva det sto om hanner(om de ble mindre dominante av å ligge ved siden av sine søstre). Jeg synes i hvertfall teorien var artig! Morsomt å høre hva du synes! Kan forresten rekkefølgen valpene kommer i fortelle oss noe om hvordan de lå? Jeg håper du kan svare meg for jeg grubler og grubler...:)

Skrevet av : Ingvild Lundby, 27.11.2000.

Heidi svarer:

Hei Ingvild!  
 
En liten og litt "puslete" hvalp kan ha gjennomgått en infeksjon i morens livmor. Dermed vil den bli født noe svakere enn de andre valpene og være mer mottagelig for infeksjoner enn de andre. Det er ikke sikkert dette har hendt med deres valp, men det er en mulighet.  
 
Et annet parallelt fenomen er knyttet til morsmelken og den såkalte råmelken som alle valper MÅ ha i seg det første døgnet etter fødselen; Hvis deres valp er/var langt nede på rangstigen, så fikk den antageligvis i seg lite råmelk og dermed mindre immunstoffer via morens melk. Etter det første døgnet blir valpens tarm mer uimottagelig for råmelkens immunstoffer og disse går dermed ut med avføringen.  
En "beskjeden" valp (uansett kjønn) må derfor hjelpes til å få en av morens patter slik at den får sin andel av råmelken. Dette vet erfarne hundeoppdrettere.  
 
En valp som ikke får "del av" morens immunsystem på denne måten, får en dårligere start enn resten av kullet, for den må selv bygge opp sitt eget immunsystem fra bunnen av og vil dermed "ta med seg endel sykdom" før dens egen kropp er sterk nok til å kjempe imot sykdom.  
 
Når det gjelder dominans og overførsel av kjønnshormoner hos hund så er jeg ganske sikker på at kjønnshormoner IKKE kan krysse fra foster til foster via morkakene. Dette fordi hver valp har sin egen morkake/forbindelse med morens blod.  
Ergo: Kjønnshormoner kan ikke påvirke valpens dominans.  
Sannsynligvis skyldes dominans i valpestadiet (og evt. senere) mer valpens genetiske arv (tøffhet/immunsystem/størrelse) og dens fysiske opptreden; greier den å få i seg nok mat og føyse vekk noen av kullsøsknene sine, så har denne valpen større sjanse for å overleve enn andre. Jo sterkere og tøffere valpen blir, jo mer naturlig blir den leder. Dette er naturens egen lov.  
 
(Hos ku derimot kan hormoner krysse morkaken slik at en kukalv kan bli steril hvis hun er tvillingfoster sammen med en oksekalv, men her er morkaken av en annen type enn hos rovdyr.)  
 
Ja, man kan si noe om hvilken valp som lå innerst/ytterst, fordi en tispes livmor"horn" (de er flerfødende og livmoren blir dermed annerledes enn hos mennesket) er ganske lange. Valpene ligger etter hverandre som perler på en snor, og den valpen som er nærmest livmorhalsen vil bli født først.  
 
De siste valpene i et kull kan bli svake, spesielt hvis fødselen har tatt lang tid. Dette fordi forholdene i livmoren blir mindre ideelle for valpene etterhvert og fordi morkakene løsner, avgir mindre oksygenrikt mor-blod til valpen og forandrer farge.  
(En valp som er født sent har ofte en morkake som er grønnblå.)  
 
Håper du har fått noen svar, Invild! :)  
 
Skriv gjerne inn til oss igjen - håper unghunden din holder seg frisk! Husk at et fullstendig vaksinasjonsprogram vil hjelpe hunden din til å få et sterkt immunforsvar i årene fremover.  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 99 annonser om hund.
De siste annonsene:
Malinois
Pomapoo valpar
Mops
Jack russell med stamtavle
Finsk lapphund

Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter