Spør Heidi om dyr og helse
forstyrrrelser i eggstokkene?Jeg har ei tispe som fra barndommen av har hatt en konstant "løpetidslukt" ved seg. Hanner blir "gale", og tisper blir litt sinte på henne. Hun har alltid hatt problem med å få løpetid, hun har til nå hatt 3 stk, kun en av dem ved egen hjelp (de andre to ved hjelp av homeopati). Kroppen hennes begynner å gjøre seg klar til løpetid, men så stopper det liksom opp.... Jeg har snakket med to veterinærer, og begge foreslo sterilisering (og mente det muligens dreide seg om forstyrrelser i eggstokkene). Jeg er litt skeptisk til et så stort inngrep. Hvordan vil det påvirke hennes mentalitet, f. eks. Hun er litt nervøs av seg til tider, men har i bunn og grunn en god psyke.Hva mener du om dette? Og bør i alle fall disse evt. "forstyrrelsene" undersøkes nærmere? Skrevet av : Tonje Geving, 21.11.2000. Heidi svarer:Hei Tonje!
Når en tispe skal testes om hun er på vei ut eller inn av løpetid (f.eks. før parring eller inseminering) - så tar man blodprøver av hunden og man kikker på kjønnsleppene. I tillegg vil veterinæren forsiktig kjenne på magen til tispa for å forsikre seg om at størrelsen på livmoren og evt. eggstokker er normal. I tillegg kan veterinæren ta celleprøver fra skjeden ved hjelp av en vattpinne (nesten som Q-tips), og ved å se på resultatene i et mikroskop - ser man om tispa er i normal syklus.
Jeg synes dere skal diskutere med den vanlige dyrlegen deres å få tatt disse prøvene rett før tispa deres skal ha løpetid neste gang. Da vil dere se om hormonnivået er normalt og om det evt. kan være fysiske sperringer inne i hunden som stanser løpetiden (misdannelser f.eks., eller sammenvoksninger etter en gammel infeksjon). Man kan også ta ultralyd av livmoren og eggstokkene for å se etter svulster og cyster - ting som ikke er uvanlig i forbindelse med kjønnsorganer - og som kan forårsake unormaliteter i forbindelse med løpetid.
(Noen svulstformer hos hannhund fører til unormal duft-utsondering slik at de tiltrekker seg det motsatte kjønn)
Flott at dere får hjelp av homeopat også, men hos en sertifisert dyrlege kan dere få gjennomført de undersøkelsene jeg nevner ovenfor.
Ut fra prøveresultatene og den aktuelle dyrlegens kjennskap til deres hund, så kan vedkommende uttale seg om han/hun tilråder en sterilisering fra et medisinsk synspunkt. Hundens psyke og generelle oppførsel skal være med i vurderingen. En dyrlege har ikke lov til å sterilisere/kastrere en hund uten GOD medisinsk grunn, så du kan stole på at de veterinærene som så langt har uttalt seg i saken - virkelig har sett saken seriøst an.
Be om mer informasjon om selve steriliseringsingrepet - da kan det hende du føler deg noe sikrere på å ta et riktig valg.
Lykke til med flere undersøkelser slik at dere får visshet i saken! Hilsen Heidi Klikk her for å se oversikten over svar om hund.
Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.
|