Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

halthet

hei jeg har et spørsmål til deg angående halthet.  
min hund lekte med en 18 måneder newfoundlandshund  
i går.  
den er da også ganske vilter.  
han har etter i går kveld haltet på høyre forlabb.  
da jeg snakket med eieren sa hun at også hennes  
hund gjorde det ved samme alder  
og hadde vært hos vetrinær  
og at vetrinæren sa at det var noe man måtte regne med og at det ikke var noe farlig.  
jeg er naturligvis bekymret og slår meg ikke til ro med det.  
jeg går på skjellet og ben prosjektet med han på norges vetrinærhøgskole i oslo.  
jeg vil gjærne ha din uttalelse om det.  
jeg hadde satt pris på hurtig svar.

Skrevet av : jack lasse jacobsen, 17.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Jack!  
 
Når du har hatt hunden til undersøkelse hos en erfaren smådyrs- veterinær med lang erfaringstid, så synes jeg du skal stole på vedkommendes faglige dyktighet og solide utdannelse. Et alternativ er å gå til en annen smådyrsveterinær for å få en sekundæroppfatning om en potensiell skade i hundens fot...  
 
Dessverre kan jeg ikke gjøre noe direkte i denne saken - uten å ha undersøkt hunden evt. sett nærmere på et røntgenbilde. (Ettersom jeg heller ikke går på veterinærhøgskolen lenger, kjenner jeg ikke til det nevnte "Skjellet og bein-prosjektet" som nevnes i din mail. Men går du på kurs på NVH, så synes jeg du skal diskutere det med lærerne der og kurskollegaene dine!:)  
 
Unghunder vil leke ganske voldsomt og gjennom denne leken trenes muskelatur, sener og skjellett opp til å tåle belastningen av en tung voksen kropp i mange, mange år. Gjennom lek KAN unghunder få slagskader i muskelatur, støtteappartat og knokler - normalt vil skaden føre til en hevelse óg smerte - som gjør at dyret halter en viss periode. Når du tar hunden din med til en dyktig smådyrsveterinær så blir først og fremst hele hunden eksaminert for å se etter tegn på nedsatt allmenntilstand. Dette sier noe om hvor alvorlig skaden/smertene er. Så foretar vedkommende dyrlege en spesiell undersøkelse av den skadde legemsdelen - i ditt tilfelle var det høyre fremlabb.  
Veterinæren vil klemme og kjenne på ALLE tilgjengelige anatomiske strukturer; ledd, leddkapsel, knokler, sener og muskelatur. På denne måten kan han/hun kjenne om hundens anatomi avviker merkbart fra det som regnes for normalanatomi. Hvis det er en liten skade i området (en hevelse) - må denne regnes for å være normal og vil gå over av seg selv i løpet av ca. 1 uke - noe avhengig av hvor alvorlig "smellen" var.  
Du nevner ikke i mailen din HVOR i framfoten skaden/smerten ble lokalisert å sitte, dermed blir det vrient for meg å kommentere skadens omfang/prognose osv.  
Det du ikke nevner noe om i mailen din - er om du fikk tips om å ta det litt med ro i dagene etter haltheten; f.eks kun lufte hunden i bånd og kun i skrittgang.  
Fikk du tips om å se etter mer halthet, hvordan du skulle forholde deg da? Det er alltid mulighet til å ta røntgen av et bein - men der ser man kun beinstrukturen. Hvis dette allikevel får deg til å føle deg tryggere, så be om en rekvisisjon! :)  
De fleste veterinærer kjenner jo til at skjelletskader på store hunder i vekst - som kan se små ut i begynnelse - kan utvikle seg til bruskskader senere i livet, og jeg antar at det er noe som dette du frykter spesielt?  
 
Hvis behandlende veterinær har gitt grei beskjed om at denne skaden ikke ligger i nærheten av noen "skumle" anatomiske strukturer - f.eks. skulder/albue (eller hofteledd) - så er sjansene for seinskader mindre. Kanskje var hevelsen og halt- heten allerede på retur da hunden ble undersøkt hos dyrlegen?  
Du nevner ikke noe om graden av halthet hos hunden din, ei heller om den gir tydelig uttrykk for smerte - ennå? - og dermed blir det svært vanskelig for meg å gi noen andre kommentarer i denne saken utover det din faste veterinær sikkert har fortalt deg allerede?  
 
Ønsker deg og Newfoundlandshunden din lykke til videre - håper det blir masse leking i ukene framover også! Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter