Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Etter operasjonen, hva gjør vi?

Hei igjen.  
 
Nå på mandag, var cavaliergutten min på bordet, og ble operert(testikkel i bukhulen, og vanlig kastrering). Det gikk bra, men vi holdt på å miste ham pga. reaksjon på narkosen. Testikkelen lå oppe ved nyrene, er dette uvanlig?  
 
Nå har sårene begynt å klø, og han holder på å gå ut av sitt gode skinn, siden han ikke får komme til. (Vi har satt på krage).  
 
Men jeg lurer på hvordan vi skal forholde oss nå etter operasjonen. Dyrlegen hadde hastverk, og det var ikke så mye vi fikk svar på.  
 
Skal vi rense/smørre noe på såret? Vi har til nå vasket med pyrisept hver dag, og hatt på sinksalve og fusidin salve.  
 
Han drikker også svært lite, og har treg avføring, noe som ser ut til å være svært ubehagelig pga inngrepet han har hatt. Er det noe vi kan mikse til, som gir ham næring og væske?  
 
Hvordan vil det bli når såret gror? Vil han hovne opp eller noe, og er dette isåfall et dårlig signal?  
 
Når det gjelder brekkningene, fant de ikke ut noe, med det virker som om de ikke tok det helt alvorlig.(lyttet, målte tempen, og såg på tennene, det var alt). Kanskje vi burde prøve et annet sted, hvis det ikke gir seg.  
 
Jeg håper du kan gjøre oss litt klokere.  
 
Mvh B.P

Skrevet av : B.P, 04.10.2000.

Heidi svarer:

Hei BP og cavaliere!  
 
Fint at dere kontakter Dyrenett igjen, men i denne saken må jeg påpeke en viktig ting:  
 
Når et dyr har vært til et inngrep hos en veterinær, så er det viktig at vedkommende får fulgt opp sin pasient. I deres tilfelle gjelder dette både sårheling, -behandling, kløe og postoperativ nedsatt drikkelyst og nedsatt avføring.  
Jeg skal komme med noen tips, for her er det mange spørsmål pakket i ett, men jeg vil på det sterkeste anbefale dere å ringe "behandlende veterinær", for denne personen vet sannsyn- ligvis hva som er best for deres hund akkurat nå.  
Hun/han har foretatt en grundig undersøkelse og er også svært opptatt av at pasienten skal bli helt frisk fortest mulig. I tillegg skal dere tilbake til kontroll/fjerning av sting om 10-14 dager, stemmer ikke dette - og da er det viktig å ha en åpen dialog! :)  
 
Så til spørsmålene deres;  
 
1. Det er normalt at en testikkel i buken gjenfinnes i nærheten av nyren. Dette fordi at testikkel- og nyreanlegget dannes svært nær hverandre under fosterutviklingen. Så vil testikkelen sige bakover og nedover til bekkenregionen, hvis alt foregår normalt.  
 
2. Alle normale sår klør. Dette skyldes selve helingsprosessen og stingene som sitter i huden. NB! Kragen må beholdes på!  
Skulle hundens reaksjon være helt spesiell, skal man konsultere veterinær igjen - da kan det dreier seg om en spesiell allergi - f.eks. for suturmaterialet. Da må dette fjernes og erstattes med et materiale som kroppen takler bedre. Såret må da inspiseres, hevelse e.t.c. sjekkes - for å sjekke om det kan være betennelser o.l. og at helingsprosessen går normalt. Dette får jeg ikke gjort over internett, dessverre.  
 
3. Nei, jeg synes ikke dere skal vaske med pyrisept eller ha på salve. Dette kan oppfattes som fremmedlegemer i såret av kroppens eget immunforsvar, og kan føre til økt irritasjon. Et operasjonssår skal holdes tørt og gro uten særlig berøring. Dette fordi såret er helt rent område, etter riktig kirurgisk prosedyre - og har perfekt helingsevne i seg selv.  
 
4. Jeg blir bekymret når jeg hører at hunden drikker lite og har mindre avføring enn normalt. Disse prosessene må holdes i gang, for en operasjon er en belastning på organismen. Normal tilgang på mat/vann og dette med å kvitte seg med avfallsstoffer - er med på å gjenopprette normalprosessen. Kontakt veterinæren!  
 
Kokt fjørfekjøtt (UTEN BEIN!) - hønsekraft m/druesukker - kokt ris med innpisket egg er alle måltider som gir kraft samtidig med at de er milde for fordøyelsessystemet. Hyppige små måltider er med på å holde appetitten og fordøyelsesmotorikken på topp.  
 
5. Når det gjelder brekninger, så synes jeg dere skal få en sekundærvurdering i saken. Enten av den samme veterinæren som forrige gang, eller av en ny. Dette er helt greit!  
 
Ofte må en veterinær prioritere én lidelse av gangen, i deres tilfelle var det kanskje testikkel-operasjonen som fikk høyeste prioritet. En annen ting er at når hunden bedøves før en operasjon, så får veterinæren tidspress - det haster med å komme igang med selve operasjonen for at bedøvelsen skal virke korrekt + hund må overvåkes kontinuerlig for at pust, puls og fysiologiske reaksjoner skal være normale.  
 
Lykke til til deg, B.P., og cavalierene dine.  
Håper såret gror normalt og at du får svar på spørsmålene dine.

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter