Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Skjelving i bakbeina

Jeg har en 3 års gammel husky som begynner å skjelve i bakbeina når vi er ute på trekktur. Det går over etter et par minutter, og han virker like sprek. Han er ikke plaket av stivhet ellers, og er veldig trekklysten. Det som bekymrer meg, er om det kan være HD? Er det andre tegn som jeg kan se etter ?? Har spurt dyrlegen min om dette, og han sa at det ikke var noe å bekymre seg over, men jeg er ikke beroliget. Eller er det bare for at han bli for ivrig, og belaster for mye i starten??

Skrevet av : Siv, 02.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Siv!  
 
Den enkleste måten du kan få sjekket om hunden din har HD (Hofte-ledds dysplasi), er å bestille røntgenfotografering av begge hoftene dens. Disse bildene vil så bli avlest av spesialist, og vedkommende vil så kontakte deg per brev for å fortelle status på hundens hofteledd.  
 
Uten å ha undersøkt hunden din, er jeg svært tilbøyelig til å være enig med din veterinær. Jeg tror ikke disse skjelve- symptomene er tilknyttet HD - da kikker vi heller etter stiv- het, halthet, spesielle raser og smerter i regionen.  
 
Jeg tror skjelvingen skyldes en form for aktivitets-stress, men dette kan bare være positivt hos en aktiv trekkhund. Når hjernen gir musklene beskjed om å jobbe, går det masse elektro-kjemiske beskjeder via nervene... Dette skjer nesten spontant hos en trekkivrig bikkje som en husky, OG denne nerve-reaksjonen kan også vare en stund etter at trekk-jobben er gjort.  
 
Tenk deg at det er masse nerve- og hormonreaksjoner inne i hunden din som fyrer løs; "løp, løp, dette er artig - fortere, fortere!", mens hunden løper. Disse fysiologiske reaksjonene kan begynne både før trekkturen starter OG vedvare en stund ETTER AT løpeturen er startet - fordi den ganske enkelt tar tid før disse reaksjonene roer seg ned, og hunden går over i "stå-rolig-modus".  
 
Prøv å sett deg ned sammen hunden, roe den ned med klapp og stryk + masse skryt fordi den har gjort en god jobb. Da vil sannsynligvis muskel- og hudskjelvingene gi seg noe fortere fordi hjernen OG nervene vil oppfatte at "jobben er gjort" - og nå er det kos å få.  
 
På den annen side - skulle hunden vise tegn til manglende trekk- lyst, halthet, stivhet eller smerter. Ikke nøl med å kontakt din faste veterinær igjen. Lykke til med trekkturer, Siv!

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter