Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Dårlig ånde og mye fising.

I begynnelsen av dette året merket vi at vår lille Bella stinket. Det var nesten umulig å ha henne på fanget. Pustet hun på oss var det nesten uutholdelig. Hun har veldig dårlig ånde. Hun fiser også veldig mye. Det er ikke noe særlig å måtte lufte p.g.a at hunden fiser. Vi har vært hos dyrlegen flere ganger. Hun har ikke tannsten. Hun har begynt på et fòr som skal være bra for fordøyelsen. Det har ikke vært noen bedring. Det har vært lite trim på henne i det siste, da vi har flyttet inn i nytt hus og driver på med oppussing. Noen sa at det kunne ha noe med det å gjøre. Jeg kom også til å tenke på det at hun ble påkjørt av en bil i februar. Da sydde hun to sting i panna og det var det eneste. Dyrlegen gikk da over henne og fant ikke noe annet. Vi håper at du kan gi oss et bedre svar en vår dyrlege. På forhånd takk

Skrevet av : Anja, 14.09.2000.

Heidi svarer:

Hei Anja!  
 
Det er ganske vanskelig å stille en god diagnose over internett, for som de fleste dyrleger er også jeg avhengig av undersøkelse og laboratoriumstester for å kunne gå videre med en sak, men jeg skal gjøre mitt aller beste.  
 
Jeg tror det er stor sannsynlighet for at hunden deres har et problem med fordøyelseskanalen ettersom luktproblemene er i alle ender. Ja, en påkjørsel kan skade tarmen, men da skulle hunden ha vært mer allment påkjent i lengre tid.  
 
Derfor tror jeg mer det dreier seg om dårlig nedbrytning av fór- produktet. Dette kan skyldes feil hundemat-type eller problemer med å få lever- og bukspyttkjertel-enzymer til å fungere optimalt - en annen ting er allergier eller betennelser i mage eller tarm. Du skriver svært lite om hunden din har variabel avføring (diare/hard avføring/normal - om hverandre)...eller hva den spiser til vanlig. Bein - i alle varianter - er kjent for å påføre tarmen slitasjon og legge grunnlag for infeksjoner. De kan også sette seg fast i deler av fordøyelseskanalen, skape hull, smerter og alvorlige tilstander.  
 
Men, i deres tilfelle heller jeg mer i retning av nedbrytnings- problemer, feil hundemat eller en infeksjon i mage- eller tarmslimhinnen. Du skriver ikke noe om hunden deres er full- vaksinert og/eller behandlet mot innvollsorm. Sistnevnte kur kan kjøpes reseptfritt på apoteket, og HVIS hunden har orm - så vil de symptomene dere beskriver være ganske klassiske!  
 
Når det gjelder mangelfull enzymatisk nedbrytning av fóret i tarmen, så er det eneste som duger en solid utredning hos en veterinær. Skift gjerne veterinærkontor hvis dere ikke trives der dere er, men ofte får man enda bedre hjelp når man kommer tilbake til det første stedet og jobber videre med saken! :)  
Be om blodprøvetaking. Dette kan sendes inn til veterinær- laboratorium for videre analyser med hensyn på lever- og bukspyttkjertel-enzymer. Det kan også taes prøver av avføring. Dette kan testes både for bakterier og for innhold av orm.  
 
Du skriver at dere har skiftet fór, men jeg vet ikke noe om fra hvilken type hundemat - og til hva slags fór idag... Jeg vet at flere hundematmerker fører lavallergent fór som bl.a. inneholder mye kylling og ris og minimalt med tilsetningsstoffer - så kanskje dette kunne være en god ide, men husk dere må vente minst 10 - 14 dager før dere forventer effekt, ettersom hundens fordøyelsessystem trenger noe tid på å legge om prosesseringen.  
 
I tillegg er det en ide å se på måten dere fórer på;  
Antall måltider, våtfór kontra tørrfór og oppbløtt fór kontra helt tørt tørrfór. Oppbløtt hundemat regnes for å være mildere for magen enn tørrmat, for da er nedbrytningsprossessen allerede startet, lissom...  
Mange små måltider er også bra, for å få stabilisert en vrien mage - da holder man også appetitten på topp.  
 
Lykke til - og ikke gi opp ved første hindring.  
Det viktig er at hunden deres har det godt med fordøyelses- systemet sitt OG at dere kan ha en frisk og normal hund i huset igjen. Det er verdt litt "detektivarbeid" på sykdomsfronten...

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter