Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Labbe tygging.

Hei.  
 
Jeg har en Bulle gutt på snart 2 år.Han har bare en ballesten og jeg trur at han har ett større hormon produksjon en det som er normalt? Det som er problemet er at ha i den seneste tid tygget på labbene sine som besatt. De ser rett og slett ikke ut.Dette skjer som regel når han ikke får viljen sin.Jeg må nevne at buller er veldig bestemt av seg.Dett er er ikke alltid så lett å få eiere/(veterenærer) av andre raser til å forstå. Jeg tenker på når han F.eks ikke får gå ut nå han selv vill. Bikkja er ikke understimulert. Men jeg måtte forandre på rutinene etter han i mai måned bygde opp en helt vanvittig stress faktor.Det var min skyld dette. Jeg oppdro han helt feil. Dette er nå rettet opp igjen. Og stresset er over når det gjelder andre hunder. Jeg sitter igjen med en følese at det med labbene er en annen måte å få ut stresset på? Jeg er klar over at om han ikke stopper med dette nå snart. kommer han til å ødelegge labbene sine.

Skrevet av : Raymond, 04.09.2000.

Heidi svarer:

Hei Raymond!  
 
Joda, jeg kan godt tenke meg at bullterriere er ganske bestemte. Når jeg ser en sånn komme ruslende mot meg i Frognerparken, så tror jeg absolutt at den har endel mer tæl en f.eks. en elegant Kongepuddel - men det er selvfølgelig endel individuelle variasjoner ute og går. Bullterrierne er vel også oppdrettet til et litt annet formål enn f.eks. en biscon frisé? :))  
 
La oss ta den ene testikkelen først; Ja, en hannhund med en testikkel i buken (og en i pungen) kan ha noen ujevn hormonproduksjon. Dette skyldes at testikkelen i buken har det litt for varmt i forhold til "normalen", ergo; de hormon- produserende cellene i testiklene kan bli noe overopphetet.  
I noen tilfeller kan dette føre til avvikende temperament og dessverre også utvikling av kreftceller i buk-testikkelen.  
En blodprøve kan fortelle deg om hunden din har unormalt innhold av kjønnshormoner i blodet, men dette har du kanskje sjekket ut allerede - ettersom du nevner det i "sykehistorien"?  
Da får du i hvert fall et klart svar her...  
 
Skillelinjen mellom det som er adferdsbetinget og forårsaket av en sykdomstilstand er av og til ganske tynn, og når det gjelder hormoner, testikler i buken + stress-symptomer, så er man absolutt i et sånn grenseland at både en adferdsterapeut (hundetrener/-psykolog) og en veterinær kan gjøre endel nytte...  
 
Så over til labbene; Ja, du har rett igjen; En stadig slikking eller tygging på labbene vil fort kunne føre til sår og hevelser og igjen stor fare for sekundærinfeksjoner (virus, sopp og bakterier)+ overhengende fare for våteksem.  
Her vil jeg anbefale deg å gjøre to ting;  
1. Ta en veterinærsjekk for å utelukke at det her dreier seg om hårsekkmidd i poteregionen eller en allerede oppstått hudbetennelse (Furunkulose o.l.) - da må dette behandles, før man kan forvente en adferdsendring.  
2. Sette igang en treningsform som er avledningsmanøver vekk fra potene og over på noe annet som "tåler" destruksjonstrang - f.eks. et margbein. Jeg forstår at du vet endel om stress- faktorer og hva hunden din "kicker" på - ergo; du bør føre en liten dagbok og notere ned når og hvordan hunden din setter igang med å "gnage på sine egne labber"...  
Når du har oversikten, så kommer "oppdragerdelen" - her må man være tålmodig og konsekvent; Gi "ris" - streng stemme og fy-ord når bikkja går igang med labbe-gnaging, og masse ros når du får den over på et annet tema, f.eks. en kul ball eller et innmari godt gnagebein. Ikke misforstå her; Hunden skal ikke ha noe artig som belønning for at den ødelegger seg selv, men den skal få en "godbit" når den selv velger en annen adferd enn den som ødelegger dens egen helse.  
En adferdsterapeut kan sikkert gi deg flere gode tips i saken.  
 
Det tar en viss tid før potene er leget til at du kan forvente noen særlig effekt, for mens potene er såre - irriterer og klør -så vil bikkja bite, slikke og styre på. Derfor vil jeg på det sterkeste anbefale deg å få en kløedempende potesalve når du er hos veterinæren for den primære potesjekken og at dere diskuterer bruk av skjerm og potesokker inntil tingene har bedret seg litt... Jada, jeg er ganske sikker på at en bullegutt blir ganske deppa av å rusle rundt med sokker og skjerm i en uke eller 2, men hvis dere begge to kan bite tennene sammen og kjempe dere gjennom denne "kjipe" perioden, så er jeg ganske sikker på at dere får en snarlig bedring.  
 
Lykke til - Raymond og "Bulle" - hører gjerne fra dere igjen - dette er et spennende kasus, og jeg har på følelse av at denne eier'n her er rette mannen til å takle brasene...og bikkja.

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter