Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Valpekull

Hei!tispa mi har fått valper og ho er to år. Ho er en schæfer. Ho ble parret med en annen schæfer. Det var første gang parring for begge. Hannen er snart 5 år. Tispen fikk bare 4 valper. Jeg har hørt og lest at store hunder får mange valper. Jeg lurer på om det kan være noe galt med hunden vår eller med hannen?og hva kan det være galt?

Skrevet av : marit, 06.07.2000.

Heidi svarer:

Hei Marit!  
 
Det er snakk om en ganske normal størrelse på kullet ditt - gjennomsnittet for rasen ligger noe i overkant av 5 hvalper. Som du sikkert vet tilhører hunden som rovdyr en flerfødende art - og antallet hvalper begrenses av hvor mange eggceller som løsner i løpetiden og igjen - hvor mange av disse som befruktes av hannhundens sædceller. Selvfølgelig kan antallet hvalper begrenses hvis det er helsemessige "feil" hos hannhunden eller tispa, men for de fleste oppdrettere idag er det en selvfølge å konsultere veterinær og/eller avlsråd før man setter en tispe eller hannhund i avl, så jeg blir faktisk litt usikker når du kommer med spørsmål om det er kan være "feil" i reproduksjonssystemet hos noen av hundene.  
Hos veterinær vil avlsdyret bli nøye inspisert både ved ytre betraktninger og ved at buk og kjønnsorganene blir sett, kjent og klemt på. (Dette for å sammenligne med normalanatomien.)  
Avlsrådet i rasehundklubben din er med på å godkjenne hunden ved å se på stamtavlen og i tillegg vurdere DIN hunds prestasjoner/fenotype.  
 
Når det gjelder selve befruktningsprosessen, så er denne svært detaljert og komplisert - det er faktisk et lite under hver gang et egg blir befruktet og en ferdig utviklet hvalp fødes frisk og rask, nettopp fordi så mye skal stemme og så mye fysiologi/biokjemi og komplisert anatomisk utvikling skal gå bra underveis. (Jeg håper at jeg ikke har misforstått ditt innlegg - alle hvalpene er friske?)  
Hvis det er alvorlige feil med testiklene eller eggstokkene hos avlshundene, oppdages dette som regel ved tomme drektigheter, misdannede hvalper og/eller ved inspeksjon av sæden.  
 
I tillegg kan antallet hvalper bli begrenset av størrelsen på tispas livmor og også dyrets modningsgrad når det gjelder reproduktiv status.  
Husk at alle hvalpene skal ha godt med mat - så fort man nærmer seg 6-8 hvalper kan det bli mangel på melk og noen av hvalpene kan bli hengende etter i utviklingen. Dette er frustrerende (og et skikkelig styr med flaske- fóring og evt. amme-mor), både for deg som hundeeier og seriøs oppdretter OG for den unge tispa som enda er nybegynner i det å være mordyr.  
Nå som tispa di har fått erfaring i å være mor, og du er igang med å lære mer om oppdretter- rollen - vil dere begge takle dette med mange hvalper mye bedre, en annen gang.  
 
Ha en fin og rampete hvalpe-sommer! :)

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter