Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

avlshoppe

Jeg har nettopp fått ei fullblodshoppe på 18 år som er drektig,hun skal følle i mai.Hun er ikke blitt ridd på mange år pga avl,hun skal nå ha sitt 5 føll.Dette føllet er hennes 3 på rad.Hun er nokså salrygget og ute av trening.Jeg rir henne ikke pga jeg synes jeg er for tung,men jeg lar jentene mine(8 og 11 år) ri henne i skritt og litt trav.De er ikke særlig hestevante,men har gått litt på rideskole(ridetimer).Jeg lurer på om du kan gi meg noen råd ang trening slik at vi får henne i form og får litt muskler på henne.Det vil vel lette fødselen også,ikke sant?Jentene mine har ridd ca 10-20 min daglig på henne(en om gangen selvfølgelig),og jeg løfter dem opp,for å spare ryggen.Samme prosedyre ved nedstigning.De har til nå ridd uten sal.Jeg har lonsjert hoppa litt,men ikke hardt.Leier henne litt på tur.Har du noen ideer hva mer vi kan gjøre,og hva synes du om å sette et til føll på henne.Hun er ikke sur og det ser ut som om hun trives med å være drektig(men det er jo bare antagelser da..)PÅ forhånd takk for svar.

Skrevet av : Sissel, 16.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Sissel!  
 
Jeg synes fremgangsmåten din til nå er helt ok.  
 
Så lenge du holder øye med døtrene dine og evt. benytter et inngjerdet område til de blir flinke nok (og sterke nok) til å kunne styre ei fullblodshoppe helt selv - så er dette fin-fint!  
 
Ting kan gå virkelig galt, for både hest og rytter - hvis hoppa blir sprek og "tar ut"...det vil si løper løpsk. Da kan både hoppa og føllet ta skade (f.eks i trafikken eller pga. bra unnamanøvreringer) OG - kanskje viktigst av alt - en av døtrene din kan bli stygt kvestet og garantert veldig skremt mht. ridning resten av livet.  
En fullblodshest er som kjent et stort og sterkt dyr, og et barn kan sjelden "hamle" opp med dem alene. En fullblods trenger også mye bevegelse for å holde muskelat  
 
Først og fremst;  
 
Ja, muskelatur i rygg, bakpart og buk er bra for ei drektig hoppe  
- disse muskelgruppene hjelper mye til under selve fødselen og gjør at hoppa godt bærer seg selv og fosteret nå om dagen...  
I tillegg vil hoppa psykisk sett forbli i godt humør og føle seg nyttig og mye håndtert/degget for! Flott! :)  
Jeg er prinsipielt imot å ha hopper gående som "stashester", det vil si spise- og fødemaskiner. Da skal de i hvert fall ha mange timers utegang i kupert paddock hver dag!  
 
Longering er helt topp - la henne gjerne leke litt i sitt eget tempo, men det er fint at hun småjogger i trav og får opp kondisen. Pass på at underlaget er mykt, og skift hånd/ varier tempo ofte. Skift gjerne longeringssted også - det gjør at hestens lyst på longering holdes vedlike...  
 
En trenet hest kan godt ris i skritt og trav helt til i 10 måned.  
Jeg foretrekker å ri en drektig hoppe uten sal, for da slipper jeg problemet med feiltilpasning av sadelen når ryggen blir svai og magen stor :)  
 
En utrenet hoppe bør trenes pent og forsiktig opp - her er du allerede på god vei. 20 minutters longering en dag og 20 minutters ridning en annen dag er helt greit nå i 7. måned.  
 
Her kan du/dere gradvis øke travøktene med kanskje 10-15 minutter i uka. Dette blir en utfordring for jentene dine, for etterhvert bør de lære seg mer om å samle hesten, ri på tøyle og variere mellom å ri lett og å sitte nede i salen. Longér gjerne med gummistrikk og med rytter i 5-10 minutter, så vil hesten jobbe realt og jentene dine bli tryggere på hvordan de skal sitte når hesten går rolig, fattet og "samlet" i trav.  
Da kan dere alle sammen ha en kosestund sammen med hesten.  
 
Poenget mitt er; Øk det moderate tempoet. Ri gjerne på lange og rolige skritte-turer, f.eks. 1-2 timer. Kanskje en voksen kan bli med som leier, eller at dere kan ta søndagsturen sammen med sekk m/høy og termos + appelsin + Kvikklunsj?  
 
Hesten vil etterhvert også vise at hun blir sterkere i rygg og bakpart. Kanskje hun vil ta noen gallopprunder i longerings- linen før hun legger seg i pent moderat trav - det er helt greit!  
Selv ei tung hoppe kan gjøre glade sprang. Det viser bare at hun er sunn og frisk, MEN unngå brå overganger...  
Kanskje blir hun etterhvert så kvikk at en longeringsrunde i trav og gallopp er nødvendig, før jentene bør løftes opp...  
 
Tren på stemmekommandoer når hun longeres - og bruk gjerne disse også når man rir. Dette har jeg personlig veldig god erfaring med, spesielt ved innridning/innkjøring av unghester.  
 
Dette er også et viktig punkt for alle som ønsker å bli gode til å ri; Ri en hest pent og rolig over i trav - øk forsiktig travet - og gå samlet ned i skritt igjen... Bruk av halvparader er helt essensielt her, og for en ung rytter er dette det lureste trikset å lære, slik at hånden forblir myk og bevegelig OG hesten forblir myk i munnen og oppmerksom og lydig.  
 
Lykke til - jeg vil gjerne få rapport tilbake, og fortell gjerne om føllingen i mai til oss her på Dyrenett!  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter