Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Sinna... kan den ha vondt??

Hei Heidi  
 
Vi har ett lite problem på stallen, som egentlig jeg synes er ganske stort og farlig ettersom jeg jobebr der. Og det er at vi har en hest som er ganske sinna.. Den biter, sparker, også når jeg kommer med mat til den! og har også gått på bakbena og slått etter eieren sin i paddocken. Hesten står på en fredelig og rolig stall i selskap med mange andre hester.  
 
Hesten er sjekket (vanlig helsesjekk) av veterinær og er frisk, og bøyeprøven viste ca 0-1 grad i forbena og 2 grader i bakbena, og det ene villle han ikke la oss bøye, så vi fikk holdt det bare 30 sekunder (etter utallige forsøk) og likevel var det 2 grader der. Så fort vi la press på hoppet han opp og dyrlegen syntes det så ut som om det var fordi det var vondt og ikke på pur f, for han var grei med alle de andre bena.  
 
Hesten går ikke helt rent, men den er heller ikke direkte halt.  
 
Så det jeg gjerne vil vite er hva du som dyrlege synes... Tror du hesten kan ha vondt og derfor er sur, og synes du bakbena på hesten bør sjekkes ettersom den både viser 2 grader, ikke ville bøyes OG ikke går helt rent, eller kan eieren bare bruke den (til turridning og noe bakkearbeid og se om den ikke blir værre??) Jeg selv ville sjekket den med røntgen og evt ultralyd og hele pakka, men eieren sier det kanskje ikke er nødvendig...(de har nettopp kjøpt den og det er deres første hest...) Hesten er forsikret. Tidl eier sa den kunne prøve seg litt, nappe litt, men ikke at den var så ille!  
 
Takker uansett på forhånd for svar! Og ønsker deg GODT NYTTÅR!

Skrevet av : Bente Forberg, 05.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Bente!  
 
Godt nyttår til deg også!  
Koselig at du skriver inn til Dyrenett...  
 
Mange hester blir aggressive og urolige i forbindelse med miljø- skifte. Da skal de tilpasse seg ny stall, nye mennesker og et nytt hierarki i hesteflokken (finne ut hvem som er sjef, nest- sjef osv.)...  
 
Hvis en hest kommer lavere ned på rangstigen i en ny stall, så depper den naturlig nok over det - en tid. Ja, og da kan den prøve å "hevde seg" på andre måter - kanskje jage den minste ponnien på stallen eller "kverulere" overfor hestepasser og eier.  
 
Det som er viktig i denne sammenhengen er at eier/passer er KLAR over at hesten er i en overgangsfase. Den trenger støtte og forståelse OG en fast hånd. Hvis eierne er uerfarne med hester, så be dem få hjelp av en rolig og erfaren hestepasser og rytter.  
 
Jeg synes det er feil å slå hester i hodet når de biter, jeg synes også det blir et utrivelig miljø i stallen når noen eiere brøler og banner til hesten sin. Selv har jeg drevet med hester i snart 20 år - ja, jeg har kjeftet på hester, men jeg prøver å gjøre det med streng, mørk og "sterk" stemme. Psyke hesten ut - lissom. Slik gjør hester med hverandre...  
 
En hest som biter andre hester, vil bli bitt igjen. Ergo; når en hest klyper etter meg, så bruker jeg rolig, men sint stemme OG jeg klyper tilbake. Da forbinder hesten den negative stemmen med et vondt klyp - og tenker seg om to ganger når jeg bruker "munn" neste gang. Kanskje det kommer noe vondt.  
 
Ros hesten raskt etterpå, når den gjør noe positivt. Kall den til deg, klapp den - da er den flink hvis den kommer og fortjener skryt hvis den ikke er i bite-modus :)  
 
IKKE gi en hest med bite-nykker godbiter utenom fóringstidene - da blir den bare verre. Be også ryttere/passere av nabo- hestene om ikke å erte den med brød eller andre go'biter. Sjalusi er helt tydelig i hesteverdenen også! ;(  
 
Når det gjelder sparking og steiling, så har jeg bare ETT GODT RÅD - den som er uerfaren med hest, bør holde seg langt unna.  
Den som skal venne en slik hest av med disse nykkene må være erfaren, voksen, trygg og rolig på seg selv OG inneforstått med risikoen. Her må man sannsynligvis berolige hesten, og be den om å stole på vedkommende som kommer inn i boksen - samtidig med at man stopper en hver form for voldsutøvelse fra hesten side, med en streng avstraffelse. Personlig har jeg aldri vært ute for dette - og jeg vet derfor ikke hva som er best, men "oppdragelses-formen" må i hvert fall tilpasses hvert enkelt individ og gjerne justeres underveis...  
 
NB! Man kan bli stygt skadet eller drept av en hest som sparker og eller steiler!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  
 
Sist men ikke minst - sørg for å ta nødvendige tilleggs- undersøkelser av hesten, slik at man får sjekket om den har smerter. Det er feil å oppdra/straffe en hest med smerter - når den egentlig skulle hatt behandling, ro og medisiner.  
En hest som viker unna bøyeprøver/nekter å stå i ro - har sannsynligvis ubehageligheter i nettopp dette leddet. Bedøvelsesforsøk/halthetstesting - kan belyse dette nærmere...  
 
Tvi-tvi - ikke risiker noen ting som helst, og bruk en mild men fast hånd. Det er etter min mening det eneste som nytter med hester som har "gått i vranglås". Lang hesteerfaring er også et nøkkelord i avlæring av feil adferd!  
 
Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter