Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Øm rygg (?), ukjent grunn.

Jeg har "reddet" en varmblodsvallak fra slakt, han har gått som traver, montehest og ridehest. Står f.t. oppstallet på et ridesenter (de skulle finne nytt hjem til han,og "fannt" meg), der blir han noe ridd av ei jente, men ikke regelmessig. Han har ikke egen sal. Da jeg var der å prøvde han så oppdaget vi at han var veldig følsom på ryggen, nesten som øm. Særlig da vi børstet han, vridde han seg unna.  
Jeg skal hente han på torsdag (14.12) og lurer på om det kan være salen som er problemet, siden han virket øm i Hele kroppen liksom, ikke bare rygen egentlig. Eller om det kan være at han bare er nervøs ?? Han er blitt dårlig behandlet tidligere. Meget nervøs, legger ører osv. Men alt i alt en flott hest.  
Eieren har opplyst at han har noe problemer med beina om vinteren når det er hardt, at han ikke tåler hadt/hurtig trening da for da hovner han opp (men det gjør da alle hester ????)  
 
Har du noen råd å gi med tanke på saltilpassning, opptrening etc (han har hatt mye fri det siste 1/2 året, ridd kun sporadisk på tur i 1 mnd nå)  
 
*june*

Skrevet av : June, 11.12.2000.

Heidi svarer:

Hei June!  
 
Når man kjøper seg en hest, så er det aller smarteste man kan gjøre - å bestille en veterinærsjekk til hesten slik at man vet om den er frisk nok til å tåle den "bruken" man vil utsette hesten for. Jeg skjønner at vallaken din har hatt mye fri det siste halve året og at han kun ris lett - derfor stusser jeg ganske mye over at han "ømmer" i ryggen.  
 
Her må man se på flere faktorer:  
 
1. Alle hester bør ha egen sal, for salen skal tilpasses hesten og ikke omvendt. Forsvisselet skal være så høyt og bredt at manken ikke kommer nær og slik at skuldrene får best mulig bevegelsesfrihet. Bommen skal ligge godt over ryggraden, mens putene på sidene skal støtte opp salstrukturen. Ergo: De må ligge i god avstand fra ryggraden, men ikke for langt unna.  
 
2. Det er salmakerne som KAN sadler og sal-tilpassing. Når man skal kjøpe sal til en hest bør man låne med seg flere modeller hjem og prøve på hesten. Sal skal prøves uten voilock - og både med og uten rytter. La gjerne hesten løpe i longeringsline - slik at man kan se hvordan den beveger seg under sadelen.  
Hvis man ikke selv er erfaren nok til å se hvilken sadel som passer, da bør sadelmaker'n selv komme på besøk og kikke. Det er i alles interesse at salen passer, både for hesten OG den som kjøper/selger en sal.  
 
3. Hester får FORT trykkskader etter feil sal. Da bør man stoppe å bruke denne salen og ri barbak inntil videre.  
Bestill veterinærtime og la veterinær få kjenne over hestens rygg. De områdene med trykkskader vil være varme og ømme og hesten vil vise tegn til smerte. Så lenge veterinæren er erfaren med hester, vil vedkommende antageligvis se på salen og fortelle hvor "skoen trykker".  
Kanskje du allerede der får tips om hvilken sal-modell du bør kjøpe.  
 
4. Nei, alle hester hovner ikke opp i beina når de trenes. Dessverre blir mange løpshester trenet feil slik at de konstant går med seneskjede- og begynnende muskelbetennelser eller andre former for overbelastninger i ledd. En frisk og sunn hest har rene sener og ledd uten fylninger også etter trening. Hevelse er tegn på at kroppens reparasjonssystem er satt igang, og da må det jo være noe galt fatt - i første omgang.  
 
5. Hvis hesten din viser tegn til å ha vondt i hele kroppen, så råder jeg deg sterkt til å ta en veterinærsjekk slik at problemet kan bli lokalisert og gjort noe med. En hest med øm rygg vil ha problemer med å bære rytteren riktig og dermed også med å ha riktige bevegelser, så jeg tror du skal sjekke ut dette først. Veterinæren vil også foreta bøyeprøver av hestens bein, så hvis den har smerter i høver eller ledd, så vil dette komme fram under bøying, undersøkelse eller hov-visitering.  
 
Lykke til med veterinærundersøkelsen og God Jul! Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter