Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

hover

hallais!  
hesten min har et problem med den ene hoven! for litt siden ble ho skodd, men på den ene bakfoten så sprakk det av en liten bit, slik at nå er bare en liten bit av hoven inne på skoa....naglene som holder skoa fast i hoven er tilogmed uttafor, så skoa er veldig laus! hva skal jeg gjøre??  
jeg har ikke ridd på en stund, fordi d tør jeg ikke sia d ser så ekkelt ut til henne...skoeren skal komme, men d tar så lang tid, så jeg vil gjøre noe i mellomtida for å hjelpe henne!!  
et spørsmål til: hva kan man gjøre for å få bort mugg? hun har mugg, og nå vasker jeg beina hennes hver kveld med grønnsåpe, tar på salve og lar hu stå inne me bandasjer! hvor lang tid tar d før det forsvinner? har du noen tips?!  
jo...en ting til! jeg høres så mange dyreleger er ueninge! er d tre dager eller ti dager hesten skal ta d med ro etter vaksinasjon??

Skrevet av : Tonje, 04.11.2000.

Heidi svarer:

Hei Tonje!  
 
Det var mange spørsmål på en gang, men flott at du skriver inn til Dyrenett. Jeg skal gjøre mitt beste for å svare...  
 
Det er ikke unormalt at biter av hoven løsner eller at man får små sprekker i hoven. Da må man tilkalle smeden pånytt. Husk at hesten må skoes/beskjæres hver 6.-8. uke! :)  
 
Når hesten din har løs sko, så er det beste å fjerne den skoen + den andre skoen som sitter på motsatt forbein eller bakbein - slik at hesten er helt barbeint enten på for- eller bakbein...  
Dette gjør at barbeint-belastningen blir lik.  
Hvis ikke du kan gjøre dette selv, så må du få hjelp av en som er mer erfaren med skoing enn deg selv - helst en smed eller en veterinær.  
Hvis man rir en hest med løs sko, så vil den etterhvert falle av på egen hånd, men ofte rive i stykker deler av hovveggen. Dette er jo som kjent festet for sømmene...  
En løs sko kan fort dingle borti et av hestens bein og lage kutt eller slagskader.  
 
Når en hest går barbeint, så er det best at man rir i skritt og på mykt underlag (f.eks. sand eller skogsbunn) - dette for at hesten ikke skal blir sårbeint eller flise opp hovene for mye før ny bekjæring. Da blir det dårlig hold for sømmene og problemet med flising og sprekk kan gjenta seg.  
Smeden vet hvordan han løser problemet med en sprekk når han ser hestens hov - han/hun kan f.eks. legge på en sko med en liten støttekappe av metall opp mot hovens yttervegg!  
 
Det er vrient å behandle mugg. Hos noen hester er det kommet for å bli, og årsaken til at det dukker opp - ja, her er det mange hesteeksperter som diskuterer, og jeg er ikke erfaren nok til å ha så mange meninger om saken. Det lurerste er å klippe vekk så mye hovskjegg som mulig slik at området får lukt, for det er oftest kaldblods med mye hovskjegg som plages av mugg...  
Deretter skal du følge din dyrleges råd med å vaske med grønnsåpe og smøre på salve (hvilken type?)...  
Etter hvert kan du gå over til å ikke ha på bandasje etterpå - inne på stallen, men du må alltid sørge for at hestens bein spyles og skylles + tørkes godt etter hver ridetur.  
Den veterinæren som skrev ut medisinen, vil sikkert kikke på hestens kodebøy igjen og fortelle deg om situasjonen på mugg- fronten har blitt bedre eller har forverre seg. Da kan du enten gå over til en ren mykgjørende salve eller du må skifte preparat for å behandle muggen videre.  
 
Jeg er vant med at hester skal skrittes i ca. 3 dager etter vaksinasjonen. Dette har med immunreaksjoner (responsen på vaksinen) og anstrengelse å gjøre, for hvis hesten blir svett - så kan vaksinen virke dårligere eller feil - hestens kropp vil ikke ha "pepp" nok til å reagerere riktig hvis du samtidig trener hardt. Hvis man skritter en aktiv ride- eller travhest i hele 10 dager, så tror jeg den blir fullstendig sprø å ha med å gjøre, men man kan jo trappe litt forsiktig opp og IKKE kjøre noe hardtrening før etter 10 dager.  
 
Lykke til, Tonje - håper smeden får skikk på hoven!  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter