Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Diagnose/ evt. medisiner

Hei!  
Jeg har en Lipizzaner vallak som jeg kjøpte for 2 mnd. siden. Jeg har hele tiden visst at han hadde forkalkninger i beina.. men han hadde aldri hatt problemer med det tidligere.. hva kan det da være at han nå plutselig er blitt veldig stiv og snubler på flat mark ? Det er skikkelig ekkelt.  
Men noe som er enda eklere er at han mister all pelsen sin.. Jeg kan stryke han over ryggen og få hendene fulle av hår... Han skal jo ikke miste pelsen nå ??  
Kan det komme av for mye vasking med grønnsåpe ?? Kan dette ha en sammenheng ??? Og kan jeg noen gang komme til å kunne ri han normalt igjen ?? Pliiis svar !  
Hilsen Liv !

Skrevet av : Li Homme, 26.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Liv!  
 
Her har du flere problemer på en gang, og den eneste måten du kan få skikkelig svar på disse er å bestille time hos en stordyrsdyrlege som har lang erfaring med hest.  
 
Først og fremst til forkalkninger i beina.  
Dette skyldes seinskader etter feilbelastninger/skader eller infeksjoner hesten har hatt i musklatur, sener eller ledd. Hvor stor disse forkalkningsskadene er vises kun på røntgenbilder av de aktuelle leddene, men man kan få en god pekepinn på hvor hardt hesten er rammet ved å foreta bøyeprøver av alle ledd og deretter mønstre hesten i skritt og trav. Dette skal gjøres av en erfaren veterinær som vet hvordan man provoserer leddene slik at belastningen blir lik og riktig på alle ledd.  
Du nevner at hesten din snubler på flatmark. Dette er jo slett ikke noe godt tegn, og da kan det tyde på at et eller flere ledd har nedsatt bevegelighet - men - her MÅ man undersøke hesten og palpere bein/ledd og mønstre den - før man kan uttale seg.  
 
Forkalkninger kan "slåes opp", dvs. akuttiseres. Dette er årsaken til at jeg anbefaler deg en veterinærsjekk fordi hvis det foreligger aktive betennelser i ledd, så bør disse behandles for å unngå senskader.  
 
Så over til håravfall.  
Det er ikke vanlig å vaske en hest med grønnsåpe over hele kroppen. Det er viktig at hesten beholder et normalt fettlag i huden og hårlaget. Dette beskytter huden mot irritasjoner og infeksjoner og holder den myk og smidig. Overdreven bruk av såpe eller shampo kan føre til tørr og sprukken hud, evt. til irritasjon, betennelser og allergier.  
Du skriver ikke hvor ofte du vasker hesten din med grønnsåpe, men jeg vil ikke anbefale å "såpevaske" en hel hest med annet enn mild hesteshampoo og da kun 2-4 ganger i året, maksimalt.  
En hest kan godt skylles over hele kroppen med lunkent vann - dette affiserer ikke fettlaget, og det samme gjelder beina.  
 
Jo, mange hester røyter litt på høstparten også - fordi det danner seg et nytt hårlag i pelsen, men som du beskriver dette håravfallet, virker det svært unormalt.  
 
Jeg anbefaler at hesten undersøkes av veterinær og at hud og hår blir nøye undersøkt for evt. hudparasitter, ringorm eller andre typer irritasjon/betennelser.  
 
Det er kun undersøkende veterinær som kan skrive ut medisiner tilknyttet hest med betennelse i ledd og det samme gjelder for hudlidelser. I tillegg bør du drøfte med veterinæren hva slags treningsform som er det beste for hesten din, etter undersøkelsen av beina.  
 
Lykke til Liv - håper alt dette ordner seg! Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter