Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Avleiringer og benbruskdannelse?

Heisann Heidi  
 
Jeg har en venninne som har hatt en kalvblodstraver på prøve nå i tre måneder. Eieren til hesten påsto at hun hadde hatt helsjekk på den, men min venninne valgt allikevel å få undersøkt hesten før hun kjøpte den siden eieren mente at det ikke var vanlig å få et papir på at hesten er sjekket.......  
 
Hesten reagerer på trykk langs ryggraden, og etter at vætrinæren hadde sett på den (og røndket alle fire bein) hadde han ikke noe positivt å si. Grunnen til at hesten hadde vondt i ryggen var fordi den hadde avleiringer i tre av beina, den hadde beinbrusk i den ene foten (fra kneet til koden). Den var også halt i den ene forfoten. Haltheten kan ikke sees når hesten går eller løper - men den er ikke 100% rengående. Vetrinæren sa at hesten bare ville bli verre jo mer trening den ble pålagt, og ved kun moderat turriding kom det til å ta max 2 år før hesten hadde så vondt at den måtte avlives.  
 
Min venninne har framdeles lyst å kjøpe denne hesten, uansett hva vi andre på stallen sier. Eieren av hesten har sittet den til salgs igjen, og venninnen min er livredd for at han skal komme til noen som ikke bryr seg om at han er ødelagt i bena.  
 
Det jeg lurer på er; hva ER avleiringer for noe? Er det en slags opphoping av avfallsstoffer, noe a`la forkalkninger eller hva? Finnes det overhodet INGEN ting man kan gjøre med dette?  
 
Vi har en fjording på 26 år på stallen, og vetrinæren mente hun burde vært avlivet da hun var 15 pga forkalkninger. Den dag i dag kan den samme vetrinæren ikke forstå hvorfor hesten er så frisk og fin som hun er. Hun har f.eks ikke vært halt på over 5 år.....  
 
Og hva menes med benbrusk? Etter forklaringen fra vetrinæren hørtes det ut som om hesten hadde overbein, hvilket det ikke er - fordi det kjennes ikke på foten. Og er det også her null håp om forbedring eller stabilisering?  
 
Jeg håper du kan svare på dette, fordi jeg synes veldig synd i venninnen min som kjøper en hest hun kanskje må avlive til jul. Vetrinæren som sjekket hesten gav beskjed over telefon hva som var galt, og skulle sende det skriftlig "til uken" (den uken har nå blitt til 3). Jeg vet at vetrinærer har fryktelig dårlig tid - og håper derfor du kanskje kan forklare dette litt nærmere siden du forhåpentligvis ikke har blitt angrepet av "stress deg i hjel syndromet" ;o) helt enda.  
 
På forhånd takk  
 
Klemmer fra Kristin

Skrevet av : Kristin Hermansen, 10.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Kristin - takk for klemmen!  
 
Det er ganske vrient for meg å gi dere en sekundærvurdering av en undersøkelse, når jeg selv ikke får undersøkt denne hesten. Jeg får heller ikke anledning til å avlese røntgenbildene - noe som er helt essensielt i denne saken.  
 
Først og fremst vil jeg understreke at den diagnosen og prognosen som undersøkende veterinær allerede har gitt hesten, etter all sannsynlighet er riktig. Det er en tøff dom, og din venninne er med dette blitt sterkt frarådet av å kjøpe denne hesten.  
 
Jeg vil også minne om Dyrevernslovens paragraf 12 der det faktisk står;  
"Det er forbudt å ... selge/kjøpe/bytte til seg hest som har slik skade/sykdom at det ikke er forsvarlig å bruke den som brukshest" - Ergo: Både selger og kjøper kan komme i klammeri med Norsk Lov om denne hesten faktisk er kronisk syk.  
 
Her bør din venninne diskutere saken nøye med veterinæren sin. Hvis hun velger å kjøpe en syk hest, og hun VET om skadene når hun kjøper den - så kan kjøpet ikke heves, og hun vil miste både hest og penger om den dør. Forsikring av en syk hest er nesten umulig OG hun vil også være forpliktet til å sørge for at den får rett behandling om den blir verre. Det kan bli dyrt!  
 
Vel, jeg skal forsøke å fortelle litt om avleiringer og beinbrusk - selv om jeg har litt problemer med å plassere disse lidelsene anatomisk på den 7 år gamle traveren her...  
 
Avleiringer, kalkavleiringer, forkalkninger - er rester etter gamle skader/helingsprosesser i ledd. Det kan være slitasje, gamle betennelser eller traumer som forårsaker disse kalk- dannelsene. Hvis de er omfattende, vil de gjøre leddet stivt, smertefullt og lite velfungerende. Behandling er nesten umulig.  
En nettopp påbegynt forkalkningsprosess kan bremses noe - men veterinæren vil se av røntgenbildet hvor alvorlig situasjonen er.  
 
Beinbrusk er en svakhet i vevet. Normal beinvev er hardt og ikke elastisk. Det er et mykt ledd som sørger for at knokkelen rører seg i den retningen som musklene drar.  
Som ungdyr har hesten beinbrusk flere steder på de store rør- knoklene, men dette vil forbeines - ved en normal prosess. Hardt beinvev kan dessverre brytes ned til brusk ved skader som spark og overbein/løse beinsplinter. Disse kan ikke alltid kjennes, hverken av hestepasser eller veterinær - kun sees på røntgen.  
 
Jeg håper venninnen din leser innlegget mitt og får seg en alvorlig prat med veterinæren sin. Fint om dere i stallgjengen støtter henne og kanskje finner en ny yndlingshest til henne?  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter