Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Hudbetennelse??

Hei Heidi! Jeg har en varmblodshoppe på 10 år som jeg har hatt i 3 1/2 år! Hun har aldri hatt noen skader eller sykdommer, men i sommer ble hun halt på høyre forben. Hun var ikke hoven eller varm i benet. Hun var halt i 1 uke, så gikk det plutselig bort. Etter en uke uten halthet, ble hun veldig hoven og varm i benet, helt fra kneet og ned. Så begynte pelsen og dette av og det ble sår og sprekker i huden (bare på benet, fra kneet og ned). Jeg dro til Bjerke Dyrehospital, og ved hjelp av bøyeprøver fant de ut at hun hadde betennelse i kodeleddet. De trodde at huden og pelsen ble sånn p.g.a hevelsen. Hun fikk en kortisonsprøyte, og etter 4 uker dro jeg tilbake dit for å ta nye bøyeprøver. Betennelsen var borte. Pelsen og huden ble ikke bra. Det ble sår som begynte å blø, og jeg så at hesten ikke hadde det godt! Jeg dro tilbake igjen, og da trodde de det var hudbetennelse. Jeg fikk en salve for dette, men det har ikke hjulpet. Ingen skjønner hva dette er. Hun har nå vært sånn siden Juli. Hun er ikke halt, så jeg rir henne. Tenkte kanskje du kunne prøve å hjelpe meg??

Skrevet av : Christine, 02.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Christine!  
 
Dette er en skikkelig vrien sak, og ettersom jeg er nyutdannet og ikke ren spesialist på hest - så vil jeg råde deg til å fortsette kontakten du har med de dyktige hesteveterinærene på Bjerke Dyrehospital. De kjenner hestens sykehistorie i denne saken og er absolutt de beste til å fortsette behandlingen.  
 
Betennelser som gir store væskeansamlinger, kan være forårsaket av hissige bakterier. Disse kan ha giftstoffer som forårsaker håravfall og sår i huden ELLER selve hevelsen i seg selv kan være nok - hvis den er kraftig nok. Når primærårsaken til symptomene (betennelsen) er behandlet og kurert, må man følge opp med "støttebehandling" for å kurere skadene etter den første betennelsen. Salven du har fått skal mykgjøre huden og forhindre sekundærbetennelser i huden der det er sår, og jeg tror du må fortsette å bruke denne (kanskje også en enkel støttebandasje på dette spesielle beinet) i noen uker til. Ta en telefon til den dyrlegen som har behandlet hesten din, så får du du vite eksakt hvor lang tid det bør gå før du ser bedring.  
 
Så lenge jeg IKKE har sett skaden eller vet hva slags salve du bruker, så kan jeg dessverre ikke kommentere mer eksakt enn dette. Sannsynligvis vil du få anbefalt en enda bedre salve, hvis salve nummer 1 ikke virker bra nok. Her er det masse individuelle forskjeller fra hest til hest og fra lidelse til lidelse. Det viktigste her er at behandlende veterinær får anledning til å følge opp pasienten sin og gi den best mulig hjelp.  
 
Kortisonsprøyter kan påvirket et dyrs immunsystem. Det kan være en ide å sjekke om immunkompetansen til hesten din har blitt svekket av behandlingen som ble gitt under selv infeksjonen.  
Da kan det bety at sår og lignende gror mye seinere enn normalt og at hesten din trenger immunterapi i tillegg til salve.  
Da skulle den såre huden bli reparert - både fra innsiden og fra utsiden! Kanskje veterinærene på Bjerke kan konsultere med noen av spesialistene ved Norges Veterinærhøgskole. Der er det egen avdeling for hestesykdommer!  
Jeg har også hørt at akupunktur kan være med på å stimulere et dyrs immunsystem, og at denne eldgamle behandlingsformen kan rettes spesifikt - f.eks. mot et sykt bein o.l.  
 
PS! Tror det er helt riktig at hun trimmes normalt, for da blir det ikke nye væskeansamlinger i dette beinet - men diskuter dette videre med dyrlegen ved Bjerke! :)  
 
Lykke til Christine - jeg er lei for at jeg ikke kan gi deg konkret hjelp, men i denne vanskelige saken er kun det beste godt nok for deg og hesten din. Derfor anbefaler jeg deg å gå til heste-spesialister innen veterinærmedisin!

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter