Spør Heidi om dyr og helse
Sprekker i høveneHei Heidi! Hesten min har sprekker i høvene. Hva er egentlig det? Jeg har penslet hver dag med en salve smeden min anbefalte meg, men det har ikke hjulpet noe særlig. Hva bør jeg gjøre?
Hilsen Rebekka Skrevet av : Rebekka, 01.10.2000. Heidi svarer:Hei Rebekka!
Her tror jeg du bør bestille time hos en veterinær som er spesialist på hester og som har erfaring med hovproblemer.
Det er mange smeder som er utrolig dyktige med hovlidelser og spesialbeslag, men sannsynligvis bør veterinæren din og smeden samarbeide om metoden de får hesten din frisk på - her.
Fremfor alt må du huske på at hoven gror ganske sakte - derfor tar det tid før en hovsprekk "gror" ut til sålen og kan beskjæres vekk ved neste skoing. Generelt om hovsprekker kan jeg si at de "snille" hovsprekkene går nedenfra og opp, mens de mer vriene går ovenfra og ned. De førstnevnte er raske å kurere/ beskjære vekk, MEN kan også ta tid å behandle - mens de som sitter langt oppe i hoven, særlig nær vekstsonen i kronranden - de vil skade en stort område med hovceller. Her skjer ny vekst og "reparasjonen" i hoven. Ved skader i kronrandområdet, er det viktig at man konsulterer veterinær for å forhindre senskader og svekkelse av selve hovvevet.
Nå forteller du meg svært lite om HVORDAN disse hovsprekkene ser ut. Hvor i hoven de befinner seg, om det er 1 eller 4 bein som er rammet, størrelsen OG hvor lenge de har vart. Dette er viktige opplysninger mht. å stille en korrekt diagnose. Fint hvis du skriver inn til Dyrenett igjen med denne informasjonen!
Sprekker i hovene kan komme av flere ting;
1. Dårlig miljø; for vått eller for tørt i boks/spilltau/ridehus
2. Betennelser; Bakterie- eller soppinfeksjoner i hovvevet
3. Feil fóring kan føre til dårlig hovkvalitet
4. Skader i kronranden/vekstsonen kan føre til feil i veksten
5. Feilbelastning/feil eller sjelden skoing vil føre til sprøhet
6. Medfødte svakheter i hovene
Veterinæren din kan hjelpe deg med dette ved å eksaminere hele hesten din, prate om fóringsopplegget, treningsplanen osv. - ergo - han/hun ser ting i et helhetsperspektiv. Samtidig vil hoven bli nøye undersøkt slik at hovsprekkene kan plasseres i en av de nevnte 6 kategoriene ovenfor. Alt etter hva dyrlegen finner ved undersøkelsen, så får du vite hva som er den beste kuren.
Noen hester kan trenge medikamentell behandling, reseptbelagt. Noen gang tar man prøver av hoven og sender inn til et sentral- laboratorium, andre ganger igjen må man justere underlaget i boksen/spiltauet eller gi hesten daglige bad i f.eks. grønnsåpevann over 1-2 måneder.
Lykke til med veterinærundersøkelse, Rebekka! Klikk her for å se oversikten over svar om hest.
Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.
|