Spør Heidi om dyr og helse
Matleie ?Hei.
Det jeg lurer på er om hester kan bli matleie, slik som kua kan bli en gang iblandt ?
Har nettop fått en Traverhoppe på for men den spiser ikke den havre som den får.
den tar heller ikke kraftforet, hva kan jeg gjøre?
Har to andre hester fra før å der er det ikke noe problem i det heletatt....
Håper du kan gi meg noen gode råd
Hilsen Ketil. Skrevet av : Ketil Brattås, 21.09.2000. Heidi svarer:Hei Ketil!
Vi som driver med hest, vet jo at en hest som ikke spiser bra, går ned både i vekt og form - så dette er ikke noe positivt.
Først og fremst synes jeg du skulle gå tilbake til den typen fór hun fikk på den forrige stallen. Kanskje hun rett og slett er litt sær i matveien og at flytting OG ny mat blir litt for mye på en gang. I tillegg kan du prøve å putte oppi lekkerbiskener som gulrøtter og eplebiter, evt. melasse - og se om du får farten på matlysten da. Det burde hjelpe...
Mange hester er vriene i matveien rett etter at de er tatt inn fra beite, og løsningen er rett og slett "list og lempe" + tålmodighet, så sant ikke hesten blir tufs og slapp. Da kan det dreie seg om en infeksjon, enten innvollsorm eller bakterier/ virus.
En annen VIKTIG ting er tannrasping! Hvis en hest ikke har jevne tyggeflater på jekslene, men masse små pigger og ujevnheter - så vil evnen til å finmale kraftfór bli sterkt nedsatt. Høy greier den allikvel å jafse i seg, fordi stråene er lange og lette å gripe fatt i med tungen og tennene.
En hest som ikke har fått jekslene raspet vil ofte ha smerter under tygging av kraftfóret, fordi tannpiggene risper tannkjøtt og slimhinnen på innsiden av munnen. Hesten din er for gammel til å ha tannfellinger, så jeg regner dette for kanskje den aller mest logiske årsaken til kraftfór-nekten...
Et annet alternativ kan være tannkjøttbetennelser, tannråte eller smerter i munnhulen spesielt...
Uansett, bestill en time hos den lokale dyrlegen som driver med hester. La en potensiell tannrasp stå høyt på sjekk-listen, deretter en sjekk i munnhulen og så videre med mage- og tarm- problemer.
Lykke til - gi gjerne Dyrenett tilbakemelding om hvordan denne undersøkelsen gikk. Vi vil gjerne at "nett-pasientene" våre fort skal bli friske! :) Klikk her for å se oversikten over svar om hest.
Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.
|