Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Diare!!

Jeg har en åring (fjording) som i to uker nå har hatt diare. I forrige skoleår sto hun sammen med mora si på skolen der jeg går, og hadde litt diareproblemer da også. Men da hun var hjemme hos meg i sommerferien, hadde hun ingen problemer. Men nå for to uker siden hadde jeg henne med til skolen igjen, og hu har hatt diare siden da. Hun fikk ormekur dagen etter at hun kom. Hun har faste rasjoner og foringstider. Vet du hva som kan være galt??? Begynner å bli litt redd for gullet mitt....kos....

Skrevet av : Ragnhild Tofte, 18.09.2000.

Heidi svarer:

Heisann Ragnhild!  
 
Bra du passer godt på fjordingen din.  
 
Jeg synes ikke det er normalt at hun skal ha diare så fort hun kommer tilbake på denne stallen. Forøvrig vil en hest ofte få variable matlyst og avføring i forbindelse med overgangen mellom innefóring og beite, men her tror jeg det kan dreie seg om litt andre ting...  
 
De første tingene jeg tenker på er brunst og infeksjoner i mage- og tarmregionen. Først og fremst vil jeg si at diare i forbindelse med brunst er helt normalt, og et føll vil ofte få diare i forbindelse med at moren har brunst - spesielt når det dier. Faller diareen sammen med brunsten, ja, så går den over nesten samtidig.  
 
Når det gjelder infeksjoner i mage-/tarmregionen, så er dette ganske alvorlig. Jeg synes du skal bestille en veterinær- time slik at du får tatt skikkelig fatt i dette problemet, for i tillegg til at hesten får nedsatt tilvekst, vil hun også kunne få seinskader i mage- og tarm, og de fleste hestefolk vet at hester med ømfiendtlige mage og tarm lett får kolikk. Ikke gøy!  
Vedkommende veterinær vil lytte til tarmmotorikken, rektalisere og kanskje ta ut en avføringsprøve for videre analyser.  
Hvis man påviser en tarminfeksjon, kan det være aktuelt å behandle hesten din - slik at immunforsvaret får litt hjelp.  
 
Har andre hester på stallen diare-problemer, ja, da kan det bli aktuelt å behandle hele gjengen - eller se nærmere på bendelorm og spolormsitasjonen i flokken. Kanskje bør man pløye opp beitene før neste sesong? Kanskje bør høy og kraftfór sendes inn til analyser. Hestemat kan inneholde soppsporer, og en unghest med sart mage kan fort reagere på dette.  
 
Du beskriver ikke om unghesten din er tufs og slapp, hvis dette er tilfelle, synes jeg du skal ringe veterinæren så fort som mulig - men hvis den er pigg, har normal matlyst og drikkelyst, så se an situasjonen et par dager til og avvent bedring etter behandling med ormekur. Regner med at du skal gjenta denne etter en 10-14 dagers tid, for å være på den sikre siden.  
 
Lykke til Ragnhild! Kanskje du må være litt detektiv for å finne ut av dette problemet, men gjett om både du og vi her på Dyrenett blir glad når det løsner!  
 
Tenk f.eks. på om hesten din spiser no' spesielt på stallen - i forhold til hjemme hos deg; Veggmaling, annerledes saltstein, rust i drikkekaret, forurensning i luftegården - o.l.

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter