Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Cyste på hovsenebebet

Har ei hoppe med en cyste på hovsenebenet. Hun ble tatt røntgen bilde av i sept. '99. Fikk beskjed om at det ikke var noe man kunne gjøre med det. Og at det var et under at hun fremdeles stod på benet. De anbefalte å avlive henne.Tok henne istedet hjem, og hun har ikke vært halt siden. Hva skjer inne i hoven ved denne diagnosen? Hvordan\hvorfor oppstår dette? Hva kan gjøres -konkret? Hun er forsikret -dekker en vanlig forskikring denne diagnosen?  
På forhånd takk.

Skrevet av : May Iren Bråthen, 23.07.2000.

Heidi svarer:

May Iren! Jeg forstår du har fått en diagnose som gjør deg veldig trist.  
 
Dessverre har jeg vanskeligheter med å gi deg en alternativ diagnose og noe særlig mer håp via internett. Årsakene til dette er; 1. Veterinæren som undersøkte hesten din er dyktig med hest og har sannsynligvis mye mer erfaring enn meg. 2. Veterinæren som har undersøkt hesten din fikk anledning til å gå over den, føle på anatomiske strukturer, betrakte hesten OG tolke røntgenbildet SAMT høre deg fortelle sykehistorien til hesten din.  
Dermed er denne dyrlegen mye bedre i stand, enn jeg, til å fremsi riktig diagnose OG komme med et prognose på "sannsynlighet for friskmelding".  
 
Uten å være spesialist på hverken hester eller svulster, kan jeg si at en cystelignende struktur på hovsenebeinet kan har opprinnelse både i beinhinne og i beinvevet, men det kan også komme fra knust eller skadet ved omkring hovsenebeinet. Hovedproblemet ligger i at dette området av hestens bein bærer mye vekt og er særdeles utsatt for belastning. En "syk" struktur i dette området vil føre til betennelsestilstander, hevelse og smerter, nettopp fordi kravet til bevegelighet i området er så stor.  
Jeg vet ikke hvor mye/lenge hesten din har vært halt, hvilke skader den har hatt tidligere, hva slags trening den får/har fått eller hvordan helsetilstanden er generelt. Ettersom jeg heller ikke har studert dette røntgenbildet av hovregionen, kan jeg heller ikke uttale meg om cysten påvirker særdeles viktig anatomiske strukturer, hvor stor den er eller OM det er kroniske forandringer i vevet rundt. Dermed - igjen blir det vanskelig å uttale noe om hva som kunne vært gjort!  
 
Beklager at jeg ikke kan yte mer hjelp, MEN - det viktigste fremover er at hesten din ikke kan leve med store smerter og en alvorlig halthet. Diskuter med dyrlegen hvilke medisiner du evt. kan gi hesten din, og forhør deg om hesten kan være "lykkelig pensjonist" på beitet resten av livet. Kanskje den kan brukes i avl? Igjen avhenger dette av dine planer og ønsker for hesten din...som jeg ikke kjenner.  
En annen ide kan være å prøve alternativ behandling; laser, akupunktur, homøpati eller diverse saltvannskurer. Sannsynligheten for å lykkes her er avhengig av hvor store skadene omkring hovsenebeinet er og cystens størrelse/beliggenhet + hestens helse/halthet.  
 
Fint om du skriver inn til oss igjen og forteller mer. Jeg ønsker deg lykke til av hele mitt hjerte, og jeg forstår veldig godt at du tok hesten med deg hjem for å finne ut mer.

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter