Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Matlyst hos hest

Hesten min er 24 år gammel, men holder seg enda bra. Problemet er at hun ikke spiser opp kraftforet dersom jeg blander i vitaminer. Har prøvd med Jermin og FK vitaminer men hun liker dem ikke. Har prøvd å mose en banan/pære og blande vitaminene i det, men uten hell. Dyrlege sier hun trenger vitaminene siden hun spiser/slikker jord (helst myrjord) og slikker opp en saltstein i uka! Er det noen som har noen gode råd? Har prøvd med melasse også.  

Skrevet av : Elin, 15.07.2000.

Heidi svarer:

Hei Elin!  
Dessverre er du utsatt for et ganske vanlig problem. Eldre dyr, og spesielt hester som er kresne i matveien, blir enda mer matleie med alderen... De kan f.eks. reagere negativt på endel lukter og smaker, og vi vet vel alle sammen at endel vitaminblandinger ikke lukter nam-nam.  
 
Sørg først og fremst for å gi henne en god tann- rasp. Du skriver ingenting om at hun har problemer med høyet sitt, men for å være på den sikre siden, så skriv dette opp på listen til nesten veterinærsjekk. Deretter må du sørge for å gi henne høy med så god kvalitet som overhodet mulig. Det kan bli vrient etter denne våte sommeren vi har hatt i år, for gresset lager solenergi og omdanner dette til stoffer som kan utnyttes i stivelse og vitaminer hos gressetere.  
Samtidig får hesten din ekstra piff av å spise frisk gress i sommer + noen D-vitaminer gjennom sollyset, så det burde hjelpe litt.  
 
Deretter bør du sjekke opp hvor du kan få kjøpt hestepellets med bra vitamininnhold og god smakelighet. Sjekk opp om du kan få prøve ut fóret først fordi hesten din er litt vanskelig i matveien (dette bør la seg gjøre hos en seriøs forhandler). Jeg vil anbefale en god pellets fremfor å lage diverse blandinger selv, problemet med egne mikser er at de gjerne varierer litt på farge, smak og konsistens fra gang til gang, og dermed kan hesten nekte å spise fra dag til dag.  
Hvis hesten krangler litt med å spise ny pellets, så tilby den en neve knust havre over kraftfóret - det pleier å hjelpe på appetitten.  
Årsaken til at hester er kresne, er faktisk et overlevelsesinnstinkt også, fordi hestetarmen er ganske ømfiendtlig for fórforandringer og skarpt.  
Når en hest blir gammel, tåler mage og tarm enda dårligere store fórforandringer, så det er faktisk en ganske naturlig utvikling, men du kan hjelpe hesten din på best mulig måte ved å trive til undersøkelsesarbeid.  
 
God sommer!

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter