Spør Heidi om dyr og helse
RideskolehestHei Heidi!
Jeg steller en fullblodshoppe på en rideskole.
Hun går ca. 3 timer hver dag, jeg synes hun har begynt å bli ganske rund.
Hun fikk et føll for ca.6 år siden kan det gjøre at hun blir rund?
Foringslista ser sånn ut:
Morgen: 1.havre. 1.kg surfor.
Lunsj: 1.havre. 1.kg surfor
Middag: 1. havre. 1. bygg. 1.kg surfor.
Hun har også veldig øm rygg, jeg har kjøpt en teddypad til henne, tror du det hjelper litt??
Det jeg synes er dumt av ridelærerne er at de setter skikkelig tykke folk oppå henne, så hun kneler, det synes jeg er en form for dyremishandling!
Jeg har ikke noe mot tykke folk, men de må da skjønne at det er stor belastning for både rygg og bein, når de rir?!
Rideskolen eies av kommunen, da mener jeg at de bør sponse dekken og sal + hodelag, og annet utstyr, utstyret til hesta "salene og hodelagene" er så slitte og gamle at man bare kan rive de fra hverandre, det kan jo gnage veldig!
Hestene får vi ikke barbert fordi de ikke har dekken, og de blir lettere forkjøla når de går mange timer med tykk vinterpels, svetter også komme ut i kulda å bli kalde!
Jeg har sendt mail til dyrehelsetilsynet, og spurt om de kan ta en inspeksjonsrunde der!
Hilsen en dyrevenn...!
Skrevet av : Julie Stenbro, 25.03.2001. Heidi svarer:Hei Julie!
Nei, ei hoppe som har fått føll for 6 år siden, kan nok ikke plutselig begynne å legge på seg nå. Fóringsplanen du beskriver skulle sannsynligvis være nok vedlikeholdsfór, men jeg stusser over at det ikke er mer grovfór per dag. De fleste voksne hester jeg har vært borte i - spiser rundt 5-6 kg høy om dagen, men hvis surfóret er av ypperste kvalitet...så går nok ting i balanse.
Du skriver at hoppa er i ferd med å bli "rund". Jeg liker runde hester, men da skal de helst være velbygde og muskuløse - hvis hoppa kun er rund om buken - så kan det være en sykdomstilstand.
Har den fått markkur i det siste? Har den hatt kolikk?
Er den kanskje drektig? (Har den gått med hingst?)
.......
Så over til øm rygg.
Dette har faktisk ikke noe ting å gjøre med "tykke folk" å gjøre.
Som rytter på rideskole har du liten eller ingen makt over hvilken hest du får til ridetimen. Ridelærer'n bestemmer dette!
Jeg veier 75 kg, er lang og kraftig, og jeg rir alt fra ponnier, islandshester, fjording, araberhester og engelsk fullblods.
På island er det vanlig at voksne kraftige mannfolk rir daglig på islandshester, og ofte er de tyngre enn meg også...
MEN, de gangen en hest ømmer i ryggen - dreier det seg ofte om feil sal, feil ridning (både av barn og voksne) eller skader i beina - vekten på rytter'n er IKKE primærårsak! :) Men, en tung og uøvd rytter kan gjøre en skade verre - men dette VET ridelæreren og dette er en politikk han/hun må føre videre.
Rideelevene har egentlig ikke forutsetning for å vite noe (hverken om ridning, rideskolens hester eller hestesykdommer) - i hvert fall ikke bedre enn ridelærer'n!
Jeg vet at ridelærere skal ha nødvendige kunnskaper, både om ridning, opplæring og stell av hester - så her burde man kunne snakke med ridelærer'n, forklare problemet og løse dette...
Men, du har rett i at OM hesten du steller har vondt i ryggen, så burde den først og fremst hatt en undersøkelse av en veterinær med erfaring fra ridehest og punkt nr. 2 - ikke ris i det hele tatt inntil ryggen er symptomfri. Kanskje kun gå på nybegynnertimer med unger (barbak) - til ryggen er bedre.
Nei, en teddy-pad vil sannsynligvis ikke hjelpe mye på en vond rygg. Dette er bare behandling av symptomene - ikke primær-årsaken (vond rygg, leddbetennelse, smerte i bein o.a.)...
Sørg for at salen blir sjekket skikkelig av salmaker - og evt. få demonstrert hvordan en ny og bedre sal vil passe. Hvis hesten har forandret seg i kroppen i det siste - så vil den gamle salen kunne passe feil :(
Gamle sadler og hodelag gnager ikke mer enn nye! Kluet er å tørke over dem med salsåpe et par ganger i uka og sette dem inn med lærfett/-olje 1-2 ganger i måneden. Blir dette gjort?
Jeg har selv satt i stand seletøy til arbeidshest som var fra før 2. verdenskrig, og dette lot seg fint bruke. Selvfølgelig inspiserte jeg nøye etter svake punkter eller dårlige sømmer - men lærkvaliteten var bra og når vedlikeholdet holder læret smidig kan det brukes år etter år. Er vedlikeholdet av sadler og hodelag bra hos dere? Er det fin orden i salbua?
Blir voilocker/saltepper m.m. vasket jevnlig?
Gå over alt ustyret og sett opp ei prioriteringsliste;
"Gullet" - gammelt/ødelagt hodelag (må ha nytt) - ok sal
"Prins" - ny pannereim/spenne - ellers ok - må ha ny salgjort
"Trulte" - greit hodelag (må oljes), trenger ny salstopp v.s.
Prøv med kakelotteri - ponniridning - foreldreshow - for å få inn penger til nyere og bedre utstyr. Kjøp gjerne brukt,for da er læret mykere...
Så over til barbering;
Hvis ikke hestene trenes hardt hver dag OG de tørker godt i en varm stall etter svetting om vinteren - så er ikke lang pels skadelig. Hester med lang vinterpels tåler norsk vinterkulde, både pga. lange overhår og ullpels under. I tillegg utvikler det seg et fettlag innerst mot huden, som er med på å holde pelsen vannavstøtende. En svett og våt hest, blir derimot fort kald - og skal aldri slippes rett ut i kulda. I alle hestebøker jeg har lest - står det at man skal gni hesten tørr med halmvisk, gammelt høy eller gamle håndklær.
I tillegg så skal IKKE hester ris svette når det er spreng- kulde ute - dette fordi luften de puster inn blir altfor kald til at de kan nyttegjøre seg av oksygenet i lufta OG at immunforsvaret generelt kan bli svekket av den iskalde inn- åndningslufta. Dermed skal ikke hester bli klissvåte av svette i streng kulde. I Storbritannia er klipping ganske vanlig, men der har de et klima som er ganske annerledes enn vårt - mye nedbør, sur vind og noe kulde. Ponniene i høylandet ligner mer på våre hester (innfødte "norske" raser), og det er velkjent at de får masse ragg om vinteren.
Klipping og hold av dekken er FRYKTELIG dyrt, i hvert fall med tanke på at dekkenene skal holdes rene (vaskes), og lappes hver gang de rives i stykker - og det er ofte - tro meg!
Riktig utstyr til en barbert hest er; 1 innedekken, 1 utedekken, 1 ullteppe OG et svettedekken.
Du beskriver et stallmiljø som ikke har helt orden i utstyret sitt (hvis jeg tolker deg rett), og da blir det for mye forlangt at man skal ha så mye tepper til hver hest. Kanskje er det ikke plass, kanskje er det ikke økonomi til dette.
Hvis dere som er hestepassere og elever ved rideskolen, blir enige med rideskolelærer'n, kommunepolitikerne, foreldre og andre frivillige organisasjoner i nærmiljøet deres - jobber for saken! Så kan det hende dere selv kan skape et bedre miljø for hestene og for dere selv!
Fortell meg mer om hvordan saken går.
Hilsen Heidi Klikk her for å se oversikten over svar om hest.
Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.
|