Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

trafikk(u)sikker

hei!! hesten min er livredd biler hvis dse kommer mot henne, når de kommer bakfra går det greit. hvis det kommer en bil mot henne i litt stor fart, kliker ho, og bråsnurog løper ut, eller hopper ut i grøfta. dette begynner å bli ett ganske stort, og farlig problem og det er mange sjåfører som har sent meg stygge blikk når de må stoppe for at bella klikker totalt og skal danse litt runt i veien. jeg skal nå kjøre henne inn, hvis ho klikker mens jeg kjører på veien, hva gjør jeg da ??? har jo ikke akkurat kontroll da !!!!  
håper du kan svare assa !!!

Skrevet av : ida, 17.03.2001.

Heidi svarer:

Hei Ida!  
 
Du kan ikke fortsette å ri hesten din på trafikkert vei hvis hun fortsetter å "tulle" på den måten der. Og jeg vil sterkt fraråde deg å kjøre henne inn - i det samme området. Jeg har selv sittet på sulky bak en hest på 2,5 år som ble vettskremt av en IDIOT som raste forbi i 120 på militær-motorsykkel - og det var bare flaks som gjorde at hesten og jeg kom fra det - uten beinbrudd.  
Det er mye vanskeligere å kontrollere både hest og vogn i trafikken OG hest og kjerre tar MYE mer plass enn en ekvipasje, så risikoen for alvorlige ulykker er faktisk større med vogn enn som hest og rytter. Tenk hva som skjer med deg og kjerra, hvis Bella hopper i grøfta!?  
 
Her MÅ du helt klart trene hesten, slik at den blir trafikk-sikker. Jeg er svært sikker på at du er ansvarlig for at hesten er trafikksikker, i følge veitrafikkloven - ellers kan både du og foreldrene dine komme i erstatningsansvar - hvis Bella skader biler, fotgjenger, syklister o.l. - hvis hun blir skremt.  
Det aller verste som kan skje er at du blir kastet av midt i trafikken og at Bella blir alvorlig skadet. Ja, det hender årlig ulykker der ryttere og hester blir drept - og disse kunne vært unngått om man ALLTID tok treningen av trafikksikker hest alvorlig!  
 
Mange ryttere opplever dette her, så kanskje du kan få tips av andre nabostaller. Mitt råd er å putte hesten din midt i en rytter/hest-gruppe på 3. Hesten foran og hesten bak MÅ være 100% trafikksikre. Da erfarer hesten din AT biler ikke er skumle OG at de andre hestene IKKE tuller. Da vil hun føle seg litt "teit" og jobbe med å oppføre seg som de andre i "flokken".  
Etterhvert rir dere ut på stadig mer trafikkerte veier. Bytt evt. hest også, slik at den mest erfarne rytteren rir "Bella" slik at ingen ulykker skjer.  
 
Du selv kan allierer deg med foreldrene dine og få dem til å passere Bella i meget rolig tempo. Snakk strengt til hesten din når hun rygger, skjener eller truer med å hoppe i grøfta. Hold henne rett i kroppen med sjenklene dine og man henne fremover med stemme og sjenkler (smatt og spark m/hælene i siden hennes).  
Vær bestemt - men samtidig snill.  
Ikke skrik til hesten, for da blir den bare forvirret og lei seg.  
Videre bør du ri innom en nærliggende gård og spørre om du kan få ri bort i nærheten av en traktor. Ha med en gulrot, og legg denne på traktoren. Koseprat med Bella, og lokk henne nærmere - til hun til slutt spiser gulrot PÅ traktoren. Kanskje bonden er ekstra grei og starter traktoren? Gjenta prosessen - ja, det tar tid - men du får en trafikktrygg hest i belønning, noe ALLE i trafikken drar fordel av. Kanskje du kan prøve å ri mot og rundt traktoren også... Mange bilister er greie, hvis du spør om litt hjelp - men raser de forbi i 80 kilometer - har de ingen forutsetning for å forstå problemet.  
 
Du bør også lære deg "trafikkreglene og trafikk-vett" for ryttere, Ida.  
 
Punkt nummer 1:  
Lær deg reglene for hest i trafikken. (De er omtrent de samme som for syklister, man rir på høyre side av veien og man gir tegn om man skal forandre retning - slik at bilistene vet hvor du skal!)  
 
Punkt nummer 2:  
VIKTIG! Hvis hesten er urolig. Bruk tegnet for å signalisere  
"senk farten" til bilisten som kommer imot. Les i en bok, for å lære dette riktig, men jeg kan beskriv det slik;  
Hold armen som vender ut mot gaten strak ut fra kroppen og vink bestemt opp og ned med den. Armen må holdes rett.  
 
Jeg bruker dette tegnet nesten hver gang jeg rir på vei, spesielt når det kommer tullete bilister som kjører for fort - ELLER når det har regnet og faren for at bilen spruter ned både hesten og meg - er kjempestor!  
 
Nei, dette er ikke lett når hesten danser rundt - MEN - alle bilister skal ha lært seg dette tegnet på kjøreskolen, og de fleste vil reagere med å sakke farten. (PS! Politiet bruker samme farten når de vil at en bil skal sakke farten, f.eks. for å gi en beskjed ELLER for å stanse kjøretøyet - så dette SKAL fungere.) Jeg har brukt dette selv i mange år, og det virker!  
 
Punkt nummer 3:  
Lær deg tegnet for "Stopp" og "takk" også!!!  
Stopp er akkurat som polititegnet stopp. Man holder armen strak fremfor seg - mot bilen som kommer imot og holder håndflaten opp mot bilen. De fleste fornuftige sjåfører vil se at du har problemer, sakke farten, evt. stoppe og så kjøre rolig forbi.  
- NÅR en snill og flink bilist har forstått problemet ditt, så si "takk" på høflig ryttermaner. Dette er en slags militær- honnør som man gjør opp til hjelmen.  
 
Jeg har alltid vært høflig og blid i trafikken, og jeg har fått mye smil OG hjelp fra passerende bilister - om hesten min har hatt en dårlig dag. MEN, jeg har tatt MITT ansvar som rytter og trafikkant MEGET alvorlig også, for jeg har alltid vært veldig redd for at hesten ELLER jeg skulle bli skadet.  
 
Alle unghester bør trenes spesielt opp til å takle trafikk også.  
 
 
Lykke til - skriv inn til oss igjen og fortell hvordan opptreningen går!  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter