Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

vaksinering og trening

Min kaldblods skal snart vaksineres igjen. Og jeg lurer p åhvordan jeg skal trene han etterpå. Noen sier skritte/ta det rolig i 2-3 dager noen sier 1 uke og noen sier så mye som 10 dager. Men hva er eg. rett og hva skjer med hesten om man anstrenger den for mye- for tidlig. Jeg skal på et kurs med han antagelig den 17-19.mars, hva er det seneste han kan vaksineres før det ? Er det da 10 dager pga smitten i vaksinen ???  
Ant. blir han ikke vaksinert før etter det, men det er jo kjekkt å vite itilfelle vetrinæren bare kan komme før det eller om lenge (ku-doktor.....)  
 
Jeg har ikke ridd hesten min på 1 mnd nå forde jeg ikke har noen sal per dags dato. Men den kommer ant nå i helgen og da vil jeg begynne å ri igjen. Hvor lenge synes du jeg bør skritte ? Jeg har ikke anledning til å ri hver dag i starten, bare mandag-onsdag- fredag + 1 dag i helgen. er det nok den første mnd etter igang settning ? (Kurset er et omskolerings kurs, ikke noe harde greier så det går nok bra- han er i fin form fra før og aktiviserer seg i luftegården)  
 
hadde vært gøy med et svar !

Skrevet av : June, 15.03.2001.

Heidi svarer:

Hei June!  
 
Først om spørsmålet tilknyttet vaksinering.  
 
Vaksine er en mini-infeksjon. Det er en slags kontrollert sykdom - som skal føre til bedre immunforsvar for hesten din - slik at når de VIRKELIGE store mengdene med influensa-virusene kommer fykende (eller bakterie-giftstoffer), så "husker" hestens kropp denne smitten (pga. noen bittesmå molekyler ) og svusj! - så setter den igang med "motangrep" mot infeksjonen.  
 
Når hesten virker daff, hoster, snørrer eller virker øm i beina/ halt - da utsetter vi den ikke for "påkjenninger" - for som rytter vil man ikke gjør "vondt verre"! :)  
 
Når hesten er nyvaksinert gjelder samme regel - hesten har da en kontrollert mini-sykdom og trenger "ro og fred" noen dager til å komme 100% til hektene igjen.  
Normalt sier man at hesten IKKE skal trenes svett på ca. 3 dager etter vaksinasjon, men at man ellers bør ta det med ro i ca. 1 uke - totalt sett (rolig opptrapping). Hva kan skje - jo - vaksinen kan virke dårligere OG hesten kan få andre tilleggs- infeksjoner, f.eks. en bakterieinfeksjon o.a. - fordi immun- forsvaret er opptatt på "annet hold" - med å takle vaksinen!  
 
Nei, normalt kan ikke heste-vaksiner SMITTE andre hester, fordi smittestoffene er "deaktivert" før de ble puttet ned på vaksine- ampullen. De er blitt gjort MINDRE farlige.  
Noen vaksiner (f.eks. et par typer som brukes til hund) er derimot av "levende, men skadd type" - og da anbefaler man at hunden skal holdes mest mulig isolert et par dager etterpå.  
 
Når det gjelder trening av kaldblodsen din, vil jeg først og fremst si at det går fin-fint å ri uten sal. Jeg har selv ridd barbak mange somre (på kaldblodstravere), og det har gitt meg god balanse og bedre sits. Ja, man bør ri sakte i begynnelse og kanskje i en paddock, men i skritt og samlet trav sitter man ganske trygt om man har god kontakt med hestens munn. Et tips; ta en god tjafs av hestens man mellom fingrene - så har du litt ekstra støttehjelp, ELLER - enda bedre - legg på en ring rundt hestens hals (en gammel tøyle e.l), eller en dekkengjort rundt salleiet - da kan du støtte deg i denne med et par fingre, ved farts- og retningsendringer, for da blir balansen litt skral.  
 
Når du går igang med å trene opp hesten igjen, så virker ridning 4 dager i uken helt greit. Ta lange turer i moderat tempo - og føl på hvor sprek hesten er. La den få mye utegang i tillegg.  
Hvis du føler at du ikke rekker å ri hesten nok etterhvert, så kan en annen fórrytter - en pålitelig og hestevant person - kanskje hjelpe deg? :)  
 
Hilsen Heidi  

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter