Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Hovne bein+forplan

Hesten min fyller ofte i beina etter en hard treningsøkt/løp. er det noe jeg kan gjøre med dette. Har prøvd bandasjer, magnetbandasjer, kjøling osv. Det hjelper til en vis grad men jeg blir ikke kvitt problemet. Ser ikke ut til å plage han. Dette er en helt vanlig plage hos travhester, og jeg lurer på om det er noe "vits" i å bruke varmebandasjer om natten. er det noe farlig at han fyller? det går ned når jeg trener.  
 
HAr også et spørsmål om foring. Jeg har hatt hesten i nesten to år nå og han har hele tiden vært plaget må store klumper på hele kroppen. Nå har vi funnet ut at det er noe i pelletsen(løpshest) han ikke tåler. Etter vi sluttet med dette er han nesten helt fin. (bare noen små klumper) Nå ser forplanen ut slik:  
Kraftfor tre ganger om dagen: tre liter havre morgen og middag. KVeld: tre liter havre  
0,5 l kli og 0,5 liter bygg+ jermin (som anbefalt) + to spisekjeer kalksteinmel og litt soyaolje+salt. han får ca åtte kilo høy om dagen av middles kvalitet. Han veier 500 kg og går i hard trening. Hesten er i fin form. Ser dette ok ut. Er det noe annet jeg kan bruke istedet for pellets?

Skrevet av : Cathrine, 04.03.2001.

Heidi svarer:

Hei Cathrine!  
 
Først å fremst - for å ta fórplanen din. Den ser helt super ut!  
 
I et pelletert fór er kraftfór blandet sammen med mineraler og vitaminer til en slags "kjempetablett", og man bruker endel "tilsetningsstoffer" for å få pelletsen til å henge sammen. Klumpene i pelsen til hesten din kan være en allergisk reaksjon eller noe man på folkemunne kaller "elveblest" - som også tyder på hypersensitivitet eller allergi!  
 
Du gjør helt rett i å legge om fóring når hesten din reagerer unormalt. Alle heste-eiere vil ha ha glatt hud og et sunt, blankt hårlag. Kanskje vil hesten din - etter en beitesesong i sommer - ha mistet alle "klumpene"?  
 
Nei, jeg ville ikke gitt noe annet enn den fórplanen du har idag. Siden du gir "Jermin" og kalk i tillegg - skulle hesten fint være dekket inn på mineral og vitamin-fronten, men hva med en saltslikkestein. Har hesten tilgang på dette?  
Når det gjelder energi og grovfór - skal hesten din også være bra dekket opp. Er hesten normalt sprek og i normalt godt hold - da burde fórplanen din være godt balansert!  
 
Husk mark-kur behandling både før og etter beitesesongen! :)  
 
Når det gjelder fylninger i beina, synes jeg personlig det er unødvendig å "tulle" for mye med stallbandasjer, trykkbandasjer, linimenter osv. Blister synes jeg ikke er bra - i det hele tatt!  
 
Hevelser i seneskjedene er ofte et tegn på at musklene og senene har jobbet helt opp mot maksimal-punktet. Da protesterer kroppen og setter igang reparasjonsprosesser. En trav-trener bør da tenke som følger: Burde hesten vært trent annerledes? Mer allsidig? Er underlaget mykt og sviktende nok? Er skoingen riktig? Hva med intervalltrening en dag? Hva med å bygge opp bedre grunntrening FØR dosen hurtigtrening økes?  
 
Det aller beste er å la en veterinær undersøke fylninger i senene - FØR det ender med belastningsskader i sener eller muskelatur. Ofte kan små sene- eller muskelfibre ryke under hard trening, MEN de repareres igjen - av kroppens immunforsvar...  
 
Feil trening, for lite "normalbevegelse" og skjevheter i hestens kropp (f.eks. en sterk og en svak side) vil kunne føre til overbelastninger som igjen kan ødelegge sener og muskler og føre til forkalkninger i ledd - spesielt - og nedsatt bevegelighet.  
 
Fylninger oversettes gjerne på svensk med en "varning" - altså en advarsel. Kroppen sier i fra at noe ikke er rett...  
Dette bør eier/trener ta på alvor - og forsøke å korrigere.  
Treningen skal tilpasses hestens kropp og prestasjonsevne, ikke omvendt! :)  
 
Lykke til med treningen videre!  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter