Spør Heidi om dyr og helse
Risting på hodet.Jobber på en travstall, og en av hestene som står der rister og rykker så fælt på hodet når hun står på gangen. Hun gjør ikke dette inne i boksen, men med en gang hun kommer ut begynner hun. Hun holder også på slik når man er ute med henne på skritteturer og når man jogger lett. Enten man rir eller kjører. Tror det forsvinner litt når man kjører tempo.
Denne ristingen ser ut som om den er ukontrollert, ser ikke ut som om hun gjør det med vilje. Og hun har hatt det vertfall i et halvt år nå. Etter at hun kom tilbake fra eieren. Før hun reiste til eieren var ikke denne ristingen der, og eieren vet ikke hva som har skjedd.
Jeg lurer på hva dette kan være. Det er veldig irriterende, spesielt når jeg skal ta på hodelaget. Bruker jo så lang tid, for det er jo umulig å treffe spennene.Hun er en kaldblodshoppe på 4 år.
Kan dette være en slags hjerneskade? Eller en annen sykdom. Vet om mennesker som har en slik sykdom, husker ikke hva den heter. Men de går og rister på hodet av og til. Håper du kan hjelpe meg. For jeg begynner å bli lei av dette....
Skrevet av : Silje, 20.02.2001. Heidi svarer:Hei Silje!
For å være sikker på at dette ikke er sykdom, men mer adferds- betinget, så synes jeg dere skal bestille en veterinærsjekk.
Hun/han vil sjekke hestens reflekser og nervesystem og observere adferden - hesten generelt. Sannsynligvis vil også veterinæren foreta en grundig tannsjekk, ettersom dette er i hode-regionen.
Det er sikkert lurt å sjekke for tannfeil, tannfelling osv.
Kjør på med spørsmål til veterinæren, fortell gjerne når dette oppstod, hvor lenge det har pågått osv.
Så gjenstår adferdsproblemer;
Hos mange hester snakker man om "veving". Dette er en slags uvanen som kommer fordi hesten mistrives, kjeder seg eller rett og slett finner på "pek". Uvanen må trenes vekk, man må få hesten interessert i noe annet, evt. nytt miljø, ny stallkamerat eller - en kompis i boksen. Noen venner en hest til å ha en kanin- kamerat i boksen - men dette må skje gradvis, ellers kan det gå ille med kaninen :(
En annen ide kan være å skifte bitt- type, f.eks. gå over til gummibitt eller et enda tykkere trinsebitt. Dette vil gi hesten noe nytt å konsentrere seg om - "tygge på" - i dobbelt forstand.
Fortell meg mer om hvordan veterinærsjekken gikk - så jobber vi videre med problemet ut fra dette! :)
Heidi Klikk her for å se oversikten over svar om hest.
Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.
|