Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Hvorfor har kaninen løs avføring?

Hei!  
 
Vår kanin har nå til og fra i 2,5 år hatt perioder med løs avføring (altfor ofte). Vi har vært hos veterinæren, men hun kunne ikke hjelpe oss, hadde heller ingen råd å komme med. Hun sa det eneste de evt. kunne gøre var å bryte ned bakteriefloraen i magen for så å bygge den opp igjen, men det anbefalte hun ikke. Så det har vi ikke gjort.  
 
Nå når jeg leser om kaniner på deres sider, begynner jeg å ane at vi kanskje ikke forer helt riktig. Vår kanin har alltid tilgang til pelets, friskt høy og vann. Høyet spiser den nesten ikke noe av (det har også pågått i 2,5 år). Dette resulterte sannsynligvis i at vi måtte slipe tennene til kaninen for en måned siden. Vi gir kaninen lite grøntfor fordi vi trodde dette kunne ha noe med avføringen å gjøre, men det er kanskje feilen, at vi ikke gir nok friskt grøntfor?  
 
Kaninen står forøverig ikke på et trekkfullt sted, så det skulle ikke være noe av årsaken.  
 
Har du noen ide om hvorfor kaninen vår har løs avføring? Gir vi for lite grøntfor? Hvordan får vi den til å spise høy?  
 
På forhånd tusen takk for svar!

Skrevet av : Anne, 13.03.2001.

Heidi svarer:

Hei Anne!  
 
Sannsynligvis er det for seint å "oppdra" kaninen til å spise grovfór nå - ettersom den har vent seg av med det over 2 år.  
 
Men, normalt gir man kanin gulrot og f.eks. agurk, slik at den har noen å gnage på (slik at tennene får jobbe), og friske greiner av selje, bjørk eller rogn skal også virke fristende og stimulere til aktivitet og "puslerier" for kaninen.  
 
Tarmen til en kanin skal både ha "kraftfór" og grovfór. Pellets må i seg selv regnes som et kraftfór, ettersom alt er fin-fordelt og presset sammen. Grovfór har mer "trevler", fiber og cellulose, slik man finner i gulrøtter, og epler - f.eks.  
HUSK - alle dyr må tilvennes ny diett over tid.  
 
Hvis kaninen skal lære seg å like høy - må man være nøye på kvaliteten. Høyet MÅ lukte godt å være støvfritt. Kanskje man kan knekke det i litt mindre biter og legge det oppi pellets- skålen ELLER knyte sammen en bunt og henge dette i et hjørne av buret. Da kan det hende høy blir litt mer spennende mat! :)  
Bark fra ovennevnte trær vil også bli å regne for "grovfór", og harer spiser masse av dette!  
 
Hvis kaninen din har fått "feil" bakterieflora i magen over tid pga. feil fóring, så tar det tid å bygge opp den riktige igjen.  
Følg med på matlyst og avføring - før evt. dagbok - og sjekk ut hvordan dette går. Favorittmat kan brukes som "lokkemiddel" for at kaninen skal lære å spise annen "sunn" mat også.  
HUSK; Kaniner er naturlig "koprofager". De spiser litt av sin egen avføring - som en slags snål drøvtyggerprosess. Dette er med på å gjøre bakterifloraen riktig. Når en kanin har diare, er det nok vrient for den å få til dette - tror jeg...  
Kanskje man kan "låne en lort" - fra en frisk kanin? Hm - men dette bør vel gjøres mer kontrollert, tror jeg - og ikke på eksperimentell basis...  
 
Hvis problemet fortsetter, så bør man ta avføringsprøver av kaninen og finne ut hvilke "feil" bakterier som dominerer. Jeg vet det finnes "probiotika" til burdyr også - en slags yoghurt- kultur i pulverform som hjelper tarmsystemet på rett kjøl igjen!  
 
Lykke til - Hilsen Heidi hos Dyrenett!

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter