Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Jeg skjønner ingenting?

Hei jeg heter Lisbeth, for ikke så lenge siden kjøpte jeg denne rotta av en gutt. Da jeg fikk han hjem var han snill de første dagene, men nå er han blitt helt forandret. En dag så hang han seg etter fingen med tennene og nektet å gi slipp på den, jeg måtte riste han av fingen, og jeg blødde ganske kraftig etter bittet.Er dette en normal oppførsel oss rotter? Jeg kan absolutt ingenting om rotter. Så hva gjør jeg?  
Rotten min er veldig stor, han kommer jo ikke inn i springehjulet en gang. Springehjulet jeg har er det største jeg for tak i. Er han for tjukk eller?  
Hver gang jeg skal gi han mat kommer han springende ned og skal bite meg. Derimot hvis jeg har store tjukke arbeidshansker på meg, prøver han ikke å bite en gang. Jeg har lust til å beholde rotten, men jeg vil også beholde alle fingrende mine i god behold. Tror du han er redd? Han vil ikke ut av buret sitt om det så smalt. jeg har et stort treetasjers bur med høy i begge topp etasjene og spøne i bunden. Høres dette greit ut?  
Hvor ofte bør en renske ut av rotteburet? Hvor ofte bør jeg skifte vann? Skal han ha noen vitaminer i vannet eller maten? Hvordan skal jeg få han til å slutte å angripe. Jeg tør ikke holde fingrene inni buret er redd for å bli bitt? Tror du han skjønner at jeg er redd?  
Hvordan kan en se om en rotte er kastrert? Han har flyttet fra person til person, men slik jeg har forstått hadde han som fikk tak i ham og ei hurotte som var i samme bur, de ble kjøpt på samme dyreforretning og de har visst alltid gått i sammen helt til han solgte dem hver for seg, så de er ikke sammen nå lenger. Tror du at han savner henne? Tror du at han er utrygg siden har flyttet 3 ganger på 1 år?  
Hvis han er utrygg hvordan kan jeg få han trygg igjen. Jeg må vel ikke avlive han?  
Jeg vet jeg har stilt masse spørsmål men jeg har lust til å få vite litt mer om rotter. Bør rotter ha en partner? Bør jeg få tak i ei rotte til? Hva synes du? I så fall bør det være en hunn eller hann?  
Med vennlig hilsen  
Lisbeth

Skrevet av : Lisbeth Tinnesand, 15.02.2001.

Heidi svarer:

Hei Lisbeth!  
 
Først og fremst - et dyr som skifter eier ofte blir uttrygg, og det alltid tid for dem å venne seg til et nytt hjem, ny lyder, ny stemmer, kroppslukter osv.  
 
Når man kjøper et fullvoksent dyr av noen, så bør man sette seg inn i hvordan dyret - i dette tilfelle ei rotte - har hatt det før, og tilpasse hverdagen til dyret...mest mulig til det den er vant til, i hvert fall de først ukene. Man bør også kartlegge med den forrige eieren - hva rotta ble fóret med, burstørrelse, sympatier og antipatier - og uvaner.  
 
Et ungdyr vil lettere tilpasse seg deg som eier - fordi den ikke har rukket å få nære bånd til artsfrender ennå...  
 
Du forteller at rotta di før var samboer og nå er særboer. Ja, da er den sannsynligvis frustrert og savner kjæresten, flokken og lekekameraten - de vanlige lydene og luktene av en artsfrend.  
 
Ja, rotter kan bite virkelig stygt hvis man ikke håndterer dem riktig. Og her tror jeg en annen del av problemet ditt ligger;  
Les mer om rotter! Lån deg en bok på biblioteket om hetterotter, hold og stell, sykdommer, trening, avl osv. osv.  
Hvis jeg var rotte ville jeg blitt enda mer stressa av tykke arbeidshansker - her må det litt mer finurlige "treningsmetoder" til - og du må oppføre deg overfor rotta di som man bør gjøre med en helt ny rotte i huset. Tilvenning, prating, bli-kjent- med-hånden-leken osv. osv.  
 
Hvis du direkte slipper inn en liten hunnrotte til ham nå, vil de to antageligvis danne en liten allianse seg i mellom, og DU som eier kommer utenfor. Ergo - liten sjanse til hyggelig samkvem mellom deg og dyra, evt. også nødvendig inspeksjon av hud, ører, klør osv. osv.  
Du kan også bli truet og bitt hvis du forsøker å gå inn i buret for å rense opp eller kikke på evt. unger som blir hvis en gutte- rotte og ei jenterotte bor sammen.  
 
Ergo: Jeg kan ikke gi deg noen lure "triks" som du kan benytte og dermed blir rotte-gutten grei! Du må regne med endel jobbing for å temme denne tøffe gutterotta! :) Men, det er verdt strevet - for rotter er kjempekule kjæledyr. Man må bare lære seg endel om dem, for å forstå dem. I bøkenene (eller via internett) finner du ALL nødvendig informasjon om fóring, bedding, bur, leketøy osv. osv. - og trening.  
 
Og du lærer en del om avl. En kastrert hannrotte har ikke lenger testikler - de er fjernet av en dyrlege - så når man løfter på halen til en slik gutte-rotte, ser bakparten hans nesten ut som en "jente-rotte". På den annen side - hos en kjønnsmoden og kraftig hannrotte, så vil testiklene tydelig synes to bønne- formede klumper mellom bakbeina.  
 
Lykke til med å lære deg mer om rotter, Lisbeth!  
 
Hilsen Heidi  

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter