Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Kramper

Hei Heidi  
Marsvinet mitt Nikki bodde sammen med sin datter og hadde gjort det helt siden datteren ble født og nå i høst ble de skilt for begge skulle parres, men datteren Nike`s unger var døde og det var et trist slag for meg og det skjedde 2.juledag men det skulle bli tristere:noen dager etter ble Nikki syk- spiste ikke drakk ikke og bare satt stille i en krok.  
vi tok henne med til dyrlegen og hun skulle ikke ha unger men hadde luft i magen og hun fikk "pasta" og vann flere dager men på nyttårsaften fikk hun kramper, store kramper og jeg holdt henne og snakket til henne og hun ble litt roligere og slik satt jeg lenge før jeg satt henne i buret men jeg forlot ikke rommet.og så plutselig sovnet hun bare....mamma hadde akurat ringt til dyrlegen og fått oppskrift på en drikk med salt og natron i som skulle balansere kroppens organer men da var hun sovnet...og nå lurer jeg på om du vet hva slags sykdom dette er og hvorfor hun fikk den,var det for hun ble alene eller hva???de andre to marsvinene mine ble ikke syke.  
Dette ble litt langt men hun betydde noe helt spesielt for meg og jeg klarer ikke fatte at hun er borte og jeg så i diskusjons rommet at det var et til marsvin som hadde disse symtomene.  
 
MVH MARIEL

Skrevet av : Mariel, 04.02.2001.

Heidi svarer:

Hei Mariel  
 
Når et lite burdyr som et marsvin får kramper, så er noe alvorlig galt - det kan være gasskolikk, en mage-/tarmbetennelse eller et symptom fra nervesystemet eller et tegn på at noe i tilknytning til hjerte og lunger ikke virker som det skal.  
 
Da må man ta med marsvinet til dyrlegen så fort man kan, det hjelper sjelden å holde det/stryke det eller blande god mat eller en styrkedrikk. Dyret må undersøkes på en dyreklinikk som er vant til små burdyr, kjenner symptomene og som har utstyr, medisiner og kunnskap nok til å finne ut diagnosen (hva som er årsak til krampene) og til å behandle marsvinet på riktig måte.  
 
Når små burdyr slutter å spise og sturer (sitter stille i en krok), så skal man også ta dem med til dyrlegen, akkurat som dere gjorde. Flott! Når symptomene så ble mer alvorlige, burde dere nok ha dratt til dyrlege igjen, for dette dreide seg om en forverring.  
 
Nei, dessverre - så lenge jeg ikke kjenner dyrets allmennhelse før det ble sykt, hva det spiste og OM det tidligere har vært sykt - så blir det vill gjetning hva dødsårsaken kan være.  
PS! Kål er ikke bra for små gnagere, for dette kan forårsake gasskolikk. I tillegg bør man være forsiktig med brå fórover- ganger, spesielt hvis dyret viser tegn til sykdom, for det er ikke alltid magen og resten av fordøyelsessystemet greier omstillingen.  
 
En trenet dyrlege kan ved å undersøke et dødt dyr finne årsaken til sykdom og brå død, eventuelt ved å foreta en obduksjon - men dette må skje senest 1-2 dager etter at dyret er dødt, helst før.  
 
Håper det går bra med de andre marsvinene dine  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter