Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

mista et bein

Da hamsteret mitt fikk unge miste et av de beinet. Vi har han enda men han er veldig liten i forhold til søsknene sine. Vi hadde noe bomull i reiret disses som vi hadde kjøpt på dyrebutikken. Han greide å få tullet forlabben inn i det. Vi greide ikke å få det av med en gang, men dagen etter på så vi at moren hadde gnagt det av. Labben var helt svart og etter en stund falt den av...  
 
Den er nå veldig liten i forhold til søsknene,men den klarer seg fint. Jeg lurer bare på om det er farlig for den eller vanskelig med en forlabb..... Håper på svar så fort som mulig... Takk på forhånd!!!!!:o)

Skrevet av : jeanette fasseland, 02.02.2001.

Heidi svarer:

Hei Jeanette!  
 
Dette er leit å lese om på internett!  
 
Når et dyr har en så ALVORLIG skade som å miste et bein, så skal man ikke vente å se om det blir bedre (eller skrive inn e-mail til en internettside) - da skal man oppsøke eller ringe dyrlege umiddelbart for å vite hvordan man skal forholde seg.  
Dette er farlige skader, for ett hvert dyr!!!  
 
Denne vesle hamsterungen har fått bomull stramt surret rundt en liten og myk baby-labb. Da stopper blodtilførselen og beinet vil bli fullstendig ødelagt. En speddyr i slik nød må ha hjelp av mennesker, og da helst en veterinær som har de rett fag- og anatomiskunnskapen SNAREST MULIG!  
Mamma-hamsteren har forstått faren og forsøkt å hjelpe til ved å gnage (kanskje fordi ungen peip i smerte?), men for seint.  
 
Når blodtilførsel til et bein eller en forlabb stanser, vil det etterhvert visne bort fordi det ikke kommer næringsstoffer eller oksygen til denne delen av kroppen. (Dette kan også skje hos mennesker, og da reiser vi til lege med én gang!)  
Det vil ofte sette seg alvorlige bakterieinfeksjoner i det døde beinet eller labben, såkalt "koldbrann". Dette kan også spre seg videre til resten av kroppen, derfor SKAL veterinær se på dyret så raskt som mulig.  
 
Jeg synes ikke det er riktig å la en bitteliten hamster humpe rundt på 3 friske bein og en beinstump. Denne vesle hamster- ungen kommer alltid til å være handikappet og liten, fordi den ikke greier seg i kampen om maten i forhold til de friske søsknene sine. Det er ikke riktig å holde liv i et såpass skadd lite dyr, om man ikke gir det riktig medisinsk behandling, anbefalt etter tilsyn av dyrlege. I tillegg skal et handikappet dyr ha veldig spesielle burforhold, slik at den kan ha et godt liv, og eieren SKAL tilegne seg kunnskaper om hvordan stelle det korrekt - ellers er slikt dyrehold på grensen til misskjøtsel.  
 
OG - igjen henviser jeg til Dyrevernsloven; Enhver dyreeier har plikt på seg til å hjelpe et dyr i nød, ved f.eks. å oppsøke kyndig hjelp (veterinær) når ens egne kunnskaper ikke strekker til.  
Jeg vil på det sterkest anbefale dere å ta hamsterungen med til dyrlege snarest mulig slik at et fagkyndig person kan se på skadene og vurdere videre behandling.  
 
Jeg tror IKKE at bomull er riktig redemateriale for en hamster. Personlig ville jeg valgt høy av god kvalitet som hamster- mammaen selv kunne laget rede av. Dette er ikke ment som spesiell kritikk av dere i denne situasjonen, men heller ment som et varsku til andre burdyreiere som planlegger avl.  
 
Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter