Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Mista ein tå

Hei  
 
Min chinchilla satt seg fast i matautomaten den 11 jan. Der meista han den eine tåen sin, eg har fylgt med og passa på om det har komt infeksjon, noko det ikkje har. Han brukte foten allerede samme kveld. Men når eg no ser på den er det akkurat som om beinet står igjen og det er den han går på. eg lurer no på om eg skal dra til dyrlege og få det klippt av, eller om eg skal bare la det vere, resten av tåa ser ur til å ha grodd fint. Det er bare det at eg synets det er litt ekkelt. Og eg vil helst ikkje gå til dyrlege av den grunn vi mista ein tidlegare chinchilla på grunn av feil medisenering. Takk på forhånd.

Skrevet av : Renate, 25.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Renate  
 
Jeg synes det er feil å ikke gå til dyrlegen når dyret ditt har en såpass alvorlig skade som brudd og tapet av ei tå!!!  
 
Chinchillaen din har smerter og den har garantert en mini- infeksjon som du ikke ser. Her må man være trenet og ha lang erfaring (innen veterinærmedisin) for å kunne si om området ikke er infisert eller ikke. I et dyrebur er det alltid bakterier fra tiss og bæsj og gamle matrester. Disse bakteriene har ikke noe inn i et åpent sår å gjøre.  
I tillegg kan chinchillaen din få stivkrampe på grunn av gift- stoffer i bakterier, og da vil den garantert dø!  
 
Når et dyr får et alvorlig sår, så SKAL dette renses. Jeg kan ikke tyde ut fra e-mailen din om du har gitt dyret førstehjelp - her nytter det ikke "å vente å se fordi noe ser ekkelt ut"...  
I tillegg bør matautomaten byttes ut med en modell som ikke kan gjøre skade på dyret igjen. Et dyrebur må innredes slik at dyret ikke kan ripe seg opp eller henge fast.  
 
Hvis det står en bein-splint igjen, så er det kun en dyrlege som kan vurdere hvordan dette bør fjerne på grunn av nervevevet, muskelvevet og senene i tåa. Her må man ha anatomikunnskapene sine i orden for ikke å gjøre vondt verre.  
Hvis man i tillegg skal drive med beinkirurgi, så skal dyret ha behandling, for da er sannsynligheten for infeksjon OG generell betennelse i hele kroppen - tilstede.  
 
Jeg synes ikke unnskyldningen om at; "En gang før fikk vi feil medisinering, og da går vi ikke til dyrlegen igjen..." er god nok! Hvis et dyr ikke viser symptomene klart nok, så er det vanskelig å diagnostisere korrekt. Hvis eieren heller ikke kommer tidsnok, eller ikke har observert dyret sitt bra nok slik at han/hun kan fortelle bra nok om symptomene - så er det igjen enda mer vrient for dyrlegen å gjøre en riktig og bra nok jobb.  
Hvis i tillegg dyret er sterkt påkjent og svakt på grunn av svekket immunforsvar - så kan medisiner virke dårlig.  
En eventuell "feilmedisinering" må dyrlegen stå ansvarlig for OG rette opp underveis - gjennom informasjon og god kommunikasjon mellom dyreeier og dyrlege. Det er vanlig å spørre/fortelle om effekten av medisinen når man er på besøk hos veterinæren - og man får vite hvordan man skal forholde seg - hvis ting ikke virker som normalt...  
 
Veterinærer har mer enn 6 års utdannelse innen medisin og sykdommer hos dyr, og de vil ALLTID gå inn for å gi dyret ditt den beste behandlingen som er fremskaffe. Det har de plikt til, og et sterkt ønske om - ellers ville man aldri valgt yrket som dyrlege. Man sverger faktisk en ed på å hjelpe dyr i nød!  
 
Som dyreeier har man plikt til å oppsøke dyrlege hvis det kjæledyret man har - har en skade. Dette i følge Dyrevernsloven.  
Hvis man ikke er fornøyd med én dyrlege, da får man ringe rundt å finne en dyrlege som har erfaring med små burdyr - og bruke den veterinæren!  
 
Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om gnager.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter